Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Tvar tanierovej podložky lamelového kotúča a jeho vplyv na spôsob brúsenia

Jednou z kategórií brúsnych nástrojov určených pre uhlové brúsky sú lamelové kotúče. Nazývajú sa aj lamelové disky, vejárové kotúče, lamelové kotúče s vypuklým stredom a pod. Hlavným komponentom sú brúsne pásy, z ktorých sa vysekávajú lamely a umiestňujú vejárovite po obvode kotúča. Tieto pásy patria do skupiny „brusivá na podložke“ (coated abrasives) – t.j. brúsne zrno je nanášané a následne spojené s podložnou tkaninou.

Obr. 1. Brúsne pásy na výrobu lamelových kotúčov

Oblasť použitia (druh obrábaného materiálu) závisí najmä od typu abrazívneho zrna (najčastejšie korund, zirkónkorund alebo keramické zrno), výsledok brúsenia zase najmä od zrnitosti brusiva (najčastejšie P40 – hrubá až po P120 – jemná zrnitosť).

Je tu však ešte jedna vec, ktorá stojí za pozornosť.

 

Tvar tanierovej podložky

Brúsne kotúče s lamelami usporiadanými do vejára sa vyrábajú s tanierovou podložkou najmä plochého (T27) alebo kónického (T29) tvaru. V čom sa líši účel ich použitia?

Tanierová podložka je nosičom brúsnych lamiel. Tieto komponenty sú navzájom spojené špeciálnym lepidlom na báze epoxidovej živice.

Obr. 2. Plochá a kónická tanierová podložka

 

Obr. 3. Plochý lamelový kotúč

Plochý lamelový kotúč

Základom je plochá tanierová podložka (typ 27): kontaktná plocha je kolmá na hriadeľ uhlovej brúsky.

Ploché lamelové kotúče sú najúčinnejšie pri uhle 0-15°. Plné využitie kontaktnej plochy je iba pri 0° naklonení. Takáto poloha uhlovej brúsky je však možná iba pri obrábaní menších plôch alebo okrajov veľkých plôch.

 

Na rovných povrchoch môžete takýmto lamelovým kotúčom účinne brúsiť veľké nerovnosti. Malá kontaktná plocha lamelového kotúča umožňuje presne sa zamerať na kritické miesto.

Lamelové kotúče na plochej podložke sú vhodné aj na zjednocovanie povrchov a veľmi dobré pre dokončovacie práce. Používajú sa predovšetkým na odstraňovanie väčších nerovností a sú najlepšou voľbou na zjednocovanie obrábaného povrchu na plochách a vonkajších rohoch kovových obrobkov.

Obr. 4. Malá kontaktná plocha lamelového kotúča s obrobkom

 

Obr. 5. Kónický lamelový kotúč

Kónický lamelový kotúč

Základom je tanierová podložka kónického tvaru (T29): kontaktná plocha lamelového kotúča je naklonená. Odporúčaný uhol pri obrábaní je 15˚ – 25˚. Takto naklonená uhlová brúska umožní naplno využiť veľkú kontaktnú plochu lamelového kotúča s obrobkom – je preto veľmi dobrým riešením aj pri brúsení výrobkov z dreva.

 

Kónický kotúč je však najobľúbenejší pri obrábaní kovov. O obrobok sa opiera väčšou plochou, šikmý uhol brúsky vytvára pákový efekt, a tým aj väčší tlak. To výrazne zefektívňuje a uľahčuje prácu a je výborným pomocníkom pri odstraňovaní korózie a nečistôt z veľkých plôch.

Dodržať odporúčaný rozsah uhla pritom vôbec nie je ťažké, pretože uhlová brúska je v rukách v prirodzenej polohe.

Obr. 6. Veľká kontaktná plocha lamelového kotúča s obrobkom

 

Zhrnutie na záver a porovnanie T27 a T29

  • Plochý tvar
  • Cielené brúsenie malou plochou
  • Uhol pri obrábaní: 0˚ - 15˚
  • Na zjednocovanie povrchov na plochách a vonkajších rohoch
  • Kónický tvar
  • Brúsenie veľkou plochou
  • Uhol pri obrábaní: 15˚ - 25˚
  • Väčšia agresivita brúsenia, lepší kontakt pri odstraňovaní povrchových nerovností, korózie a zvyškov farby

 

Spoločným znakom plochých a kónických lamelových kotúčov je rovnaká technológia výroby a rovnaké komponenty, teda aj ich cena by mala byť rovnaká. Pri výbere medzi T27 a T29 je dôležité iba jedno: chcete brúsiť veľkou alebo malou kontaktnou plochou? Pre lepšie zapamätanie používame názov Area alebo Canta, ktoré charakterizujú veľkú alebo malú plochu. Pravda, je tu ešte aj Punta, ale o tej až nabudúce.

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN
https://www.empireabrasives.com/blog/t27-vs-t29-flap-disc-differences/
https://handymansworld.net/t27-vs-t29-flap-disc/


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Jakub

    článok s presnou špecifikáciou

Ďalšie články

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.