Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Diamantový kotúč obojživelník HERMAN BD-70 Hybrid

V každodennom živote sme si obľúbili výrobky, ktoré nám uľahčujú život alebo šetria čas kombináciou dvoch vlastností. Patria sem napríklad hybridné notebooky alebo šampón a kondicionér v jednom.

V technickom svete sa na univerzálne použiteľné produkty pozeráme predsa len trocha inak. Univerzálne pneumatiky sú vhodné na zimu aj leto, ale vynikajúce nie sú ani v jednom období. Univerzálny pílový list alebo diamantový kotúč možno dobre reže rôznorodé materiály, no vynikajúco ani jeden.

Aj v tejto oblasti však existujú výnimky. Nesporne k nim patrí diamantový kotúč – špecialista na dlažbu a obklady – s ktorým možno rezať aj brúsiť.

HERMAN BD-70 Hybrid: pre rezanie a brúsenie okrajov dlažby

Obr. 1 HERMAN BD-70 Hybrid: pre rezanie a brúsenie okrajov dlažby

Ako to vyzerá v praxi dnes

Pri obkladačských prácach treba často rezať a ostrú hranu potom jemne zbrúsiť. Obkladači však so sebou nezvyknú nosiť dve rozdielne brúsky či dva rôzne kotúče. Takže na zbrúsenie hrany použijú jednu uhlovú brúsku a kotúč, ktorým predtým rezali. Výsledok práce nie je vždy ideálny.

 

Požiadavky na nástroj

Aké vlastnosti by mal mať nástroj na rezanie a aj brúsenie dlažby, aby bol výsledok rýchly a pekný?

Musí rezať tenko a presne, ponúkať možnosť obrúsiť hrany hneď po skončení rezu a samozrejme musí zvládnuť obrúsiť roh dlažby do oblúka.

Nesmieme zabudnúť na životnosť – chceme predsa, aby nám nástroj vydržal. Znie to nedosiahnuteľne, ale je to možné.

 

Hybridný diamantový kotúč

Nevšedné riešenie 2v1, ktoré funguje: rezanie a brúsenie jedným nástrojom. Rezná časť kotúča je tvorená množinou hexagónov, pravidelných šesťhranov, navzájom pospájaných do tvaru podobného včelím plástom.

 

Šesťhrany sú vytvorené z diamantových zŕn pospájaných spojivom – toto všetko v 1,6 mm hrúbke. Ideálne na rezanie dlažby, kde je potrebný tenký a presný rez.

Sú umiestnené v medzikruží diamantového kotúča a vytvárajú tak značnú „výšku“ reznej časti – až 25 mm. To zaručuje veľkú reznú plochu a vysokú životnosť.

Táto plocha je určená aj na zabrusovanie hrán – nestane sa, že kotúč skĺzne a zabrúsi viac, než je potrebné. A aby to bolo dokonalé, je pri výrobe použité spojivo strednej tvrdosti, zabezpečujúce dostatočne rýchly rez.

Včelí plást

Obr. 2 Včelí plást

 

Rezná časť hybridného kotúča

Obr. 3 Rezná časť hybridného kotúča

Takže máme všetko. Tenké, presné a pomerne rýchle rezanie, možnosť brúsenia a ešte aj dlhú životnosť. A ako bonus – vynikajúce renomé pre obkladača, lebo dlažby sú narezané presne a pekne.

Jedného dňa bude treba aj tento kotúč vymeniť, avšak dovtedy pretečie ešte veľa vody – resp. veľa štvorcových metrov dlažby bude na mieste presne, so zbrúsenými hranami.

Keďže pri rezaní diamantovými nástrojmi vzniká značné teplo, pre zachovanie dlhej životnosti kotúča odporúčame pomer 2:1. Teda kotúč po každých 20 sekundách rezania chladiť 10 sekundovým voľnobežným chodom brúsky.

 

Ako vyzerá použitie hybridného kotúča pri rezaní a brúsení si môžete pozrieť aj v nasledovnom videu:

 

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN
https://www.freepik.com/free-photo/sweet-honeycomb-wooden-table_6858423.htm


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Jakub

    TOP TOP TOP, nemôžem k nemu napísať nič iné, odkedy som ho použil prvý krát, tak už nepoužívam žiadne iné rezné kotúče. Rýchly, jemný, presný a hlavne pevný

  2. Peter Lipavský

    Toto je fantastický produkt. Našiel som ho na predajni práve keď som sa chystal robiť dlažbu. Radosť s tým pracovať, presný rez, jemné zabrusovanie a neubudlo z neho takmer nič...

    Odpoveď:
    Sme radi, že ste s naším produktom spokojný. Nech sa Vám ďalej darí v práci.

  3. Alex

    Zaujímavé...

Ďalšie články

Aký druh príklepu potrebujete?

Hlavnou úlohou vŕtačky je vŕtanie. Ako to prebieha, si asi viete predstaviť. Vrták upnutý v upínaní sa otáča, čím odstraňuje materiál a vŕta otvor priemeru vrtáka. Toto je postup pri vŕtaní do mäkých materiálov. Ak však treba vyvŕtať otvor do stavebného materiálu, napríklad do tehly, betónu alebo kameňa, potrebujeme vŕtačku s príklepom. Tvrdý materiál totiž musíme najskôr rozbiť a až potom odvŕtať.

Tvrdosť dreva

V tomto článku sa bližšie pozrieme na drevo najmä z pohľadu jeho kľúčovej vlastnosti – tvrdosti, a poradíme vám ako vybrať správne nástroje pre jeho opracovanie.

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.