Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

AXSP-1803: Silný aku vŕtací skrutkovač 100Nm

Honba za čoraz vyššími krútiacimi momentmi akumulátorových vŕtacích skrutkovačov je nezmysel.

Vojna skrutkovačov, ako ju mnohí youtuberi prezentujú, je iba demonštrácia svalov. Pri práci s vŕtacími skrutkovačmi, kde využívame krútiace momenty nad 80Nm, je nutné používať prídavnú rukoväť. Vysoké výkony majú vplyv na vyššie hmotnosti a prídavná rukoväť robí náradie „menej spratným“.

Kto potrebuje vysoký krútiaci moment, má možnosť obstarať si rázový uťahovač. Pri rovnakých krútiacich momentoch je výrazne ľahší a nie je potrebná ani bočná rukoväť. Napriek týmto „nedostatkom“ majú aj skrutkovače s krútiacom momentom nad 80Nm svoje miesto vo svete profesionála.

Určenie výkonných vŕtacích skrutkovačov

Vhodné sú pre aplikácie, kedy je nutné skrutkovať dlhé skrutky veľkých priemerov do dreva, svoje uplatnenie nájdu aj pri sériovom kotvení väčších priemerov a samozrejme pri vŕtaní. Keď potrebujete vŕtať do dreva priemery nad 50mm alebo do kovu nad 15mm, je tento skrutkovač správnou voľbou. K pohodlnej práci potrebujete aj silný akumulátor, čo však znovu pridáva na hmotnosti.

Predstavenie produktu

 

 

Náš nový model AXSP-1803 napriek vysokému krútiacemu momentu 100Nm váži bez akumulátora iba 1,5kg, ale s 5Ah akumulátorom a prídavnou rukoväťou sa dopracujeme nad 2,3kg.

Pravda, s týmto strojom a 18V/5Ah akumulátorom už zaskrutkujeme a vyvŕtame takmer všetko, čo príde do cesty, napríklad:

  • 200 skrutiek 6x120mm do smrekového hranolu
  • 60 otvorov Ø 32mm cez 10cm hrubý smrekový hranol vrtákom DW-20 Lewis
  • 20 otvorov do až 10mm hrubej oceľovej pásoviny, a to bez predvŕtania - vrtákom DM-20 HSS-G

Na sériové skrutkovanie malých skrutiek je tento stroj kvôli hmotnosti nevhodný. Prečo? To je ako keby ste šli s kanónom na vrabce. Zaskrutkujte s týmto strojom sériovo 300 menších skrutiek (napr. 3,5x60mm) a zistíte to.

Skrutkovač to zvládne ľahko a ani akumulátor nemusíte meniť. Ale čo vaša ruka? Takýto stroj je určite dobré mať v kombinácii s ľahším a menej výkonným skrutkovačom, napríklad HERMAN AXSP-1441.

Medzi najdôležitejšie parametre vŕtacích skrutkovačov patrí hodnota maximálneho krútiaceho momentu a vhodne zvolený rozsah otáčok.

Krútiaci moment

Maximálny krútiaci moment 100Nm skrutkovača AXSP-1803 si môžeme predstaviť približne takto:

Slovo „približne“ je použité preto, lebo s Newtonmi to nie je až také jednoduché.

1kg sa nerovná 10N, pre nás však nie je dôležité, že tiažové zrýchlenie na severnom póle je iné ako na morskej pláži.

Predpokladám, že mi čitateľ v mene názornosti dovolí zanedbať tieto „drobnosti“ a vychádzajme z toho, že 1kg = 10N.

Krútiaci moment 100Nm

Obr. 1. Krútiaci moment 100Nm

 

Masívny, ale ľahko ovládateľný otočný prepínač 14+1+1

Obr. 2. Masívny, ale ľahko ovládateľný otočný prepínač 14+1+1

Krútiaci moment je nastaviteľný voľbou jednej zo 14-tich polôh otočného prepínača. Polohy sú označené číselnými znakmi – vyššie číslo znamená väčší krútiaci moment a opačne. Neoznačujú žiadnu konkrétnu hodnotu krútiaceho momentu. Nastavením jednej z číselných značiek obmedzíme okamih, v ktorom sa nástroj prestane otáčať a budeme počuť charakteristické „klik-klak“.

Ďalšia poloha je vŕtanie. V tomto režime neexistujú žiadne obmedzenia, stroj pracuje na plný výkon (pri úplnom zatlačení spínača) a v prípade skrutkovania bude mať snahu utiahnuť skrutky na maximum svojich možností.

Poslednou polohou je vŕtanie s príklepom. Príklep je elektromechanický pre vŕtanie do mäkkých stavebných materiálov – murivo, tehla a pod.

 

Otáčky motora

Udávajú frekvenciu s akou sa otáča vreteno. Mechanickým prepínačom volíme rozsah a v rámci neho môžeme plynule regulovať otáčky podľa potreby – a to viac alebo menej zatlačeným spínačom.

Medzi otáčkami a krútiacim momentom je úzky vzťah: so zvyšovaním otáčok klesá krútiaci moment a naopak. Najväčšiu „uťahovaciu silu“ má skrutkovač pri zvolenej nižšej rýchlosti, kedy „ideme naplno“ bez elektronickej regulácie.

A čo sa týka otáčok v režime vŕtania, platí zásada: čím menší priemer a tvrdší materiál, tým vyššie otáčky a naopak.

Dvojpolohový posuvný prepínač skrutkovača AXSP-1803

Obr. 3. Dvojpolohový posuvný prepínač skrutkovača AXSP-1803

Niektoré konkurenčné produkty majú možnosť voľby jedného z troch, dokonca až štyroch rozsahov. V niektorých prípadoch to má svoje opodstatnenie, my sme však volili dve rýchlosti, ktoré sú najviac používané. A to aj preto, že najpraktickejší pre prepínanie rýchlostí je posuvný mechanický prepínač a jeho prepínanie do jednej z dvoch krajných polôh je pri práci určite komfortnejšie, ako hľadanie ďalšej alebo ďalších medzipolôh.

Výkonný 1000W motor a dokonalé chladenie

AXSP-1803 poháňa bezuhlíkový (bezkefový) motor vybavený elektronickou dobehovou rýchlobrzdou, ktorá po vypnutí spínača okamžite zastaví rotáciu nástroja. Šetrí tak nielen čas pri jeho výmene, ale aj minimalizuje riziko poranenia obsluhy rotáciou nástroja zo zotrvačnosti.

Teplo vďaka veľmi dobre riešenému chladeniu zacítite zriedkakedy. Chladiaci vzduch je nasávaný štrbinami v päte skrutkovača a vyfukovaný v hornej časti puzdra stroja. Keď skrutkujete v blízkosti tváre, vyfukovaný vzduch vás príjemne osvieži. Chladenie je tak dokonalé, že kvôli teplu určite nemusíte pracovať v rukaviciach.

Výkonný motor a konštrukcia chladiaceho systému

Obr. 4. Výkonný motor a konštrukcia chladiaceho systému

Elektronická spojka

Elektronická spojka

Obr. 5. Elektronická spojka

Slúži pre lepšiu kontrolu zvoleného krútiaceho momentu.

Pri skrutkovaní sa často stáva, že z dôvodu rôznorodej štruktúry podkladového materiálu nie sú všetky skrutky rovnako osadené. K minimalizácii tohto javu a pre lepšiu kontrolu zvoleného krútiaceho momentu slúži práve elektronická spojka.

Pracuje na princípe snímania hodnoty odoberaného prúdu z akumulátora. Jeho reguláciou udržuje krútiaci moment pri zvolenom stupni v limitnom rozmedzí.

 

Kick-back control

Pri skrutkovaní veľkorozmerných skrutiek alebo pri vŕtaní veľkých priemerov do dreva alebo kovu a následnom „zaklinení“ nástroja v otvore nás môže prekvapiť „sila“ skrutkovača. Používanie bočnej prídavnej rukoväte je v takýchto prípadoch nevyhnutné. Ochrana pred vyvrtnutím zápästia alebo predlaktia je riešená elektronicky, avšak aj tu určite platí zásada, že „lepšie je byť pripravený ako byť prekvapený“.

Princíp mechanického kick-back control

Obr. 6. Kick-back control

 

Ovládacie prvky a vybavenie

Prehľad ovládacích prvkov

Obr. 7. Prehľad ovládacích prvkov

  • 1. Celokovové skľučovadlo s funkciou Auto-Lock
  • 2. Otočný prepínač 14+1+1
  • 3. Mohutná bočná prídavná rukoväť
  • 4. Prepínanie P/L s uzáverou v medzipolohe
  • 5. Plynulý regulátor otáčok integrovaný v spínači
  • 6. LED ukazovateľ stavu akumulátora
  • 7. LED-dióda pre osvetlenie časti pracovnej plochy

Vysoký krútiaci moment, výkonný motor s dobrým chladením a optimálne zvolené otáčky vretena umožňujú veľký rozsah použitia a vykonávanie tých najťažších pracovných úkonov pri skrutkovaní a vŕtaní.

Hmotnosť nášho stroja patrí medzi najnižšie v kategórii, napriek tomu je spolu s akumulátorom vyššia ako 2kg – keď sa s tým zmierime, potom je tento skrutkovač určite dobrou voľbou.

Aku vŕtací skrutkovač HERMAN AXSP-1803 je dodávaný ako komplet v kufríku s dvomi 18V/5Ah akumulátormi, s rýchlonabíjačkou a prídavnou rukoväťou alebo ako holostroj v krabici s prídavnou rukoväťou.

 

Porovnanie s najbližšou konkurenciou *

Značka Model Napätie
akumulátora
[V]
Max. krútiaci
moment
[Nm]
Hmotnosť bez
batérie
[kg]
Motor Príklep Voľnobežné
otáčky
[/min]
Max. dop. priemer
vŕtania pre oceľ
[mm]
Max. dop. priemer
vŕtania pre drevo
[mm]
HERMAN HERMAN AXSP-1803 18 100 1,5 bezuhlíkový áno 0-550
0-2100
13 80
BOSCH BOSCH GSR 18V-
110 C
18 110 1,8 bezuhlíkový áno 0-480
0-2110
13 82
Makita Makita DHP458Z 18 91 2,3 bezuhlíkový áno 0-400
0-2000
13 76
DeWalt DeWalt DCD999NT 18 112 1,6 bezuhlíkový áno 0-450
0-1300
0-2000
15 55
DeWalt DeWalt DCD996NT 18 95 1,6 bezuhlíkový áno 0-450
0-1300
0-2250
15 55
Milwaukee Milwaukee M18
FPD2-0
18 135 neudáva bezuhlíkový áno 0-550
0-2000
16 89
Metabo Metabo BS 18 LTX
Quick
18 110 1,7 bezuhlíkový áno 0-500
0-1700
13 65
Metabo Metabo BS 18
LTX-3
BL Q I
18 120 1,8 bezuhlíkový áno 0-500
0-2050
0-3800
13 65
Hilti Hilti SF 6H-22 21,6 85 2,0 bezuhlíkový áno 0-490 13 neudáva

 

* Technické údaje konkurenčných produktov boli získané z verejne dostupných zdrojov v júni 2023 a za ich správnosť nezodpovedáme.

 

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Jakub Borsík

    zaujímavé info a hlavne z porovnania

  2. Anton Tokar

    Dobry clanok. Zaujimave naradie.

Ďalšie články

Tvrdosť dreva

V tomto článku sa bližšie pozrieme na drevo najmä z pohľadu jeho kľúčovej vlastnosti – tvrdosti, a poradíme vám ako vybrať správne nástroje pre jeho opracovanie.

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.