Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

AXDC-1800: ľahký aku vysávač na 18V platforme

Predstavenie produktu

 

 

Jedným z užitočných doplnkových strojov postavených na 18V platforme je aj náš nový vysávač pre suché a mokré vysávanie. Podstatou konštrukčného riešenia je jednoduchý „bezvreckový“ systém - odsávaný znečistený vzduch je vháňaný do zbernej nádoby, kde zostávajú nečistoty zachytené filtrom. Osadený je výkonným BLDC motorom a pri maximálnom výkone „ide naplno“ cca 22 minút s akumulátorom 18V/5Ah, čiže približne 4,5 min/Ah. S 2Ah akumulátorom teda môže vysávať približne 9 min. Nie je určený na vysávanie agresívnych alebo horľavých kvapalín.

Vysávač HERMAN AXDC-1800

Obr. 1. Vysávač HERMAN AXDC-1800

  • 1. Uloženie akumulátora a vodotesný kryt
  • 2. Silný bezuhlíkový motor: dokáže dosiahnuť prietok vzduchu až 900 l/min s podtlakom 15 kPa
  • 3. Dvojstupňové tlačidlo regulácie prietoku vzduchu
  • 4. Zberná nádoba o objeme 7,8 l
  • 5. Bohaté príslušenstvo
  • 6. HEPA filter
  • 7. Možnosť voľby režimu: nasávanie / dúchanie

V tejto kategórii nečakajme technologické zázraky a neporovnávajme ich s výkonnými priemyselnými vysávačmi. Treba oceniť to, čo tieto vysávače ponúkajú – nízku hmotnosť, ľahkú manipuláciu, rýchle pripojenie k odsávacím systémom a jednoduchú údržbu.

Priemyselné vysávače majú vysoké príkony a veľké zberné nádoby – to tu nehľadajme. Nemôžeme chcieť veľkú zbernú nádobu a malý vysávač, ani ľahký vysávač s motorom 2000W. Rozhodnime sa, čo chceme – a hlavne – čo potrebujeme. Tento vysávač nie je na odsávanie veľkého objemu vody pri vŕtaní diamantovou korunkou, ani na vysávanie priemyselnej haly. Je však ideálny na rýchle pripojenie k odsávacím systémom brúsok, vŕtacích kladív, priamočiarych či okružných píl, alebo na pohodlné povysávanie stola v dielni, či auta v garáži.

 

Možnosti použitia akumulátorového vysávača

Obr. 2. Možnosti použitia akumulátorového vysávača

HEPA filter

Vysávač HERMAN AXDC-1800 je vybavený filtrom HEPA (High Efficiency Particulate Arrestance, čiže vysoko účinný filter vzduchových častíc). Tieto filtre sa používajú v moderných vysávačoch na zachytenie prachu, peľu, plesní, baktérií a ďalších častíc v ovzduší. Sú obzvlášť užitočné pre alergikov a ľudí s dýchacími problémami, pretože sú schopné zachytiť aj veľmi jemné častice. Pre zaujímavosť: pôvodne bol HEPA filter vyvinutý v NASA na ochranu osôb pri rádioaktívnom zamorení.

Akumulátor

Práve kvôli akumulátoru máme slobodu, nepotrebujeme prenášať prívodný kábel a hľadať zásuvku alebo použiť predlžovací kábel. Zvykli sme si na pohodlie – veď kvôli pohodliu platíme za nabíjačky a akumulátory a pri tom si musíme byť vedomí, že akumulátor – či ho používame alebo nie – má obmedzenú životnosť a jedného dňa si aj tak budeme musieť kúpiť nový. A keď už sme sa rozhodli vysávať, nech je to jednoduché.

Podtlak a prietok vzduchu

Tieto dva parametre sú najčastejšie uvádzané u výrobkov tejto kategórie. Je nutné podotknúť, že u „dobrého vysávača“ sú tieto parametre v rovnováhe – výrobca by teda mal hľadať medzi nimi rovnováhu a žiadny z nich by nemal byť „uletený“. Väčší podtlak umožní dôkladnejšie vysávanie – ľahšie „odlepí“ malé čiastočky od podkladu. Väčší prietok vzduchu je zase dôležitý pri nasávaní objemnejších a ťažších nečistôt.

Podtlak je udávaný v kilopascaloch (kPA-hlavná jednotka v sústave SI), ale nájdeme tento údaj aj v milibaroch (mbar). Prepočet je jednoduchý: 1kPa = 10 mbar. Prietok vzduchu nájdeme v litroch za hodinu alebo litroch za minútu (l/hod alebo l/min), takže pre prípadné porovnanie si údaje ľahko prepočítame.

Porovnanie s najbližšou konkurenciou*

Značka Model Napätie
akumulátora
[V]
Príkon
[W]
Plocha
filtra
[cm2]
Podtlak
[kPa]
Objem
zbernej
nádoby
[l]
Max.
prietok
vzduchu
[l/min]
Prevádzkový
čas
Hmotnosť
[kg]
Kombinované
napájanie
Nabíjačka Akumulátor
Herman HERMAN AXDC-1800 18 348 4000 15 7,8 900 22min /
5Ah
2,8
(bez aku)
nie nie nie
Bosch BOSCH GAS
18V-10L
18 neuvádza 2375 11,5 6,0 2040 4min /
Ah
4,7
(bez aku)
nie nie nie
Makita Makita DVC750LZX1 18 neuvádza neuvádza 7 7,5 1800 60min /
5Ah
4,3
(bez aku)
nie nie nie
Dewalt DeWalt DCV584L 18 300 neuvádza neuvádza 7,5 954 neuvádza 4,8
(bez aku)
áno nie nie
Milwaukee Milwaukee M18
FPOVCL-0
18 neuvádza neuvádza 11,7 7,0 1416 30min /
8Ah
5,6
(s aku)
nie nie nie
Metabo Metabo AS 18
L PC
18 neuvádza 3600 12,0 7,5 2100 neuvádza 6,9
(bez aku)
nie nie nie
Metabo Metabo AS 18 L PC
COMPACT
18 neuvádza 3000 12,0 6,0 2100 neuvádza 3,8
(bez aku)
nie nie nie
Hilti Hilti VC 5-A22 22 330 neuvádza neuvádza 3,5 2100 neuvádza 5,2 nie nie nie

 

* Technické údaje konkurenčných produktov boli získané z verejne dostupných zdrojov a za ich správnosť nezodpovedáme.

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Jakub Borsík

    kompaktnosť a výkon prebíjajú konkurenciu

Ďalšie články

Ručná okružná píla – bezpečné nebezpečné náradie

Do „rodiny“ okružných, resp. kotúčových píl patrí najmä ručná okružná píla, pokosová píla a stolová okružná píla – cirkulárka. Nástrojom je pílový kotúč. Prvú ručnú okružnú pílu, ktorá sa podobala tým dnešným, vynašiel v roku 1923 Edmond Michel a mala šnekový pohon. Hromadne sa začala predávať pod značkou Skilsaw, preto sa prenosné okružné píly v niektorých krajinách dodnes často nazývajú Skilsaw alebo Skil Saw.

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.