Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Tajomstvo rázového uťahovača

Tam, kde vŕtací skrutkovač končí, rázový uťahovač začína...

Je to výkonné náradie, ktoré nájde využitie predovšetkým tam, kde je potrebné dosahovať vysoký uťahovací moment.

Napríklad pri výmene kolies, výrobe a opravách automobilov, vlakov a ťažkých strojov. Ďalej v ťažkom priemysle a v stavebníctve pri prácach na oceľových konštrukciách. Má využitie pri uvoľňovaní hrdzavých skrutiek a matíc a pri kompletácii skrutkových spojov.

Možno si hovoríte, že všetko sa dá urobiť aj s klasickým vŕtacím skrutkovačom.

Áno, je to pravda. Avšak konštrukcia vŕtacieho skrutkovača nie je pre takéto operácie ideálna, tieto práce by zvládol len pri výraznom preťažení, čo zase vedie k predčasnému opotrebeniu alebo zničeniu náradia.

Obr. 1. Rez rázovým uťahovačom

Obr. 1. Rez rázovým uťahovačom

Princíp fungovania

Aby sme pochopili princíp fungovania rázového uťahovača, musíme pochopiť rozdiely v konštrukcii mechanizmu pohonu týchto dvoch náradí.

Krútiaci moment v klasickom skrutkovači sa vyvíja v jeho prevodovke. Prevodovku tvoria ozubené kolieska, ktoré majú určitý prevodový pomer. Tento zabezpečuje vyšší výsledný krútiaci moment vretena náradia.

Anim. 1. Princíp fungovania rázu v mechanike rázového uťahovača

Rázový uťahovač nevyužíva na vytvorenie krútiaceho momentu ozubené kolieska.

Využíva kombináciu dvoch síl: rotáciu nástroja a rázového úderu, čo umožňuje uťahovať vysokými uťahovacími momentmi pri nepatrnej námahe a skrutkovať aj v tých najťažších podmienkach.

Rázy vytvára takzvané kladivko, ktoré pri otáčaní naráža na vreteno uťahovača (Anim. 1.) v smere jeho rotácie, nie v smere osi nástroja ako to poznáme pri vŕtacích kladivách. A práve tieto rázy si ľudia niekedy mýlia s príklepom elektropneumatického kladiva. Energia týchto rázov je výrazne vyššia ako energia prenášaná na nástroj prevodovkou klasického skrutkovača. V praxi sa často stretneme so zahrdzavenou skrutkou, ktorú sa nám klasickým skrutkovačom nepodarí uvoľniť. Rázový uťahovač si s tým ale hravo poradí za pár sekúnd.

Kladivko poháňa pružina, na ktorej je nastavené určité predpätie.

Takže ak je záťaž pri skrutkovaní vyššia ako je nastavené predpätie pružiny, dôjde k automatickému zapnutiu rázového režimu.

Použitie rázového uťahovača

Nakoľko rázový uťahovač nemá rýchloupínacie skľučovadlo, do ktorého sa upínajú vrtáky s valcovou stopkou, tým je možnosť vŕtania limitovaná použitím vrtákov so špecifickým ukončením, ktoré nie sú tak rozšírené (napr. vrták do kovu so šesťhrannou stopkou HERMAN DM-30 HSS-G TiN).

Rázový uťahovač disponuje upínaním typu buď vonkajší štvorhran, na ktorý sa pripájajú nástrčné kľúče, alebo vnútorný 1/4“ šesťhran pre upnutie skrutkovacích bitov a iného 1/4“ príslušenstva. Rozmer vonkajšieho štvorhranu štandardne býva 1/2", čo umožňuje pripojiť všetky dostupné nástrčné kľúče na uťahovanie a povoľovanie matíc a šesťhranných skrutiek. Na trhu nájdeme aj uťahovače s vonkajším štvorhranom rozmeru 1/4" alebo 3/8".

Najefektívnejšou voľbou je uťahovač, ktorý má obe upínania, ale tých na trhu nie je veľa. Takýto uťahovač je z hľadiska použitia univerzálny a je s ním možné vykonávať všetky vyššie uvedené operácie. Takouto voľbou je napríklad uťahovač HERMAN AXI-1801.

Je dôležité podotknúť, že skrutkovacie bity musia mať dĺžku minimálne 50mm. Bit menšej dĺžky by do upínania zapadol a nebolo by možné ho vybrať. Vhodnou voľbou je použiť magnetický držiak bitov, ktorý už umožňuje používať bity akejkoľvek dĺžky. Vzhľadom na princíp fungovania tohto náradia sa nedoporučuje používať bežné (mäkké) skrutkovacie bity, ktoré sú určené pre mäkké skrutkovanie. Rázy uťahovača majú za následok silné bočné pnutie v tele bitu a spôsobia jeho nadmerné a predčasné opotrebenie. Pre použitie v uťahovači sú preto určené predovšetkým torzné (impaktné) skrutkovacie bity, ktoré majú torznú zónu. Tá sa správa ako silná pružina a vydrží aj veľké rázy. Zároveň znižuje tlak na hrot bitu a bráni jeho predčasnému opotrebeniu alebo zlomeniu. Tento efekt samozrejme voľným okom viditeľný nie je.

Obr. 2. Rázový uťahovač HERMAN AXI-1801

Obr. 2. Rázový uťahovač HERMAN AXI-1801

Spočiatku boli rázové uťahovače vyrábané predovšetkým pre potreby autoservisov alebo ťažkej strojárskej výroby. Tieto vysokovýkonné uťahovače boli a dodnes sú poháňané stlačeným vzduchom. Pri aplikáciách, kde nie je potrebný až taký vysoký výkon (stavebníctvo, strojárstvo a pod.) sa uplatnili uťahovače s elektrickým a najnovšie aj s akumulátorovým pohonom. Jeho akumulátorové prevedenie je dnes také rozšírené, že ho často nájdeme aj v dielni domáceho majstra.

Kľúčové slová: razový uťahovák, elektrický rázový uťahovák, aku razový uťahovák, aku skrutkovač, šesthran, štvorhran, bity na rázový uťahovák

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN
https://youtu.be/ocZzeognfU4


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Anastázia Haalová

    je to mega...fungovanie aj vsetlo

  2. Jakub Borsík

    čím novší typ tým viacej ma prekvapuje aký výkon vedia dať na výstupe.

Ďalšie články

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.