Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Najčastejšie príčiny porúch 18V akumulátorových skrutkovačov

Používaním akéhokoľvek náradia dochádza k opotrebovaniu jeho jednotlivých častí. V tomto článku vám priblížime najčastejšie problémy, s ktorými sa môžete stretnúť pri používaní vŕtacieho akumulátorového skrutkovača.

Skrutkovač v reze: skľučovadlo (1), spínač (2), motor (3), prevodovka (4), elektronika (5), akumulátor (6)

Obr. 1. Skrutkovač v reze: skľučovadlo (1), spínač (2), motor (3), prevodovka (4), elektronika (5), akumulátor (6)

Akumulátorový skrutkovač je kompaktné, ľahké a prenosné náradie a dá sa použiť pri širokej škále prác, od drobných úloh, ako montáž skriniek až po väčšie projekty, ako sú pokrývačské práce, stavby altánkov a pod. Jeho hlavnou výhodou je komfort pri práci vďaka absencii prívodného kábla.

Štatistika poruchovosti jednotlivých dielov u akumulátorových skrutkovačoch za obdobie jedného roka

Graf 1. Štatistika poruchovosti jednotlivých dielov u akumulátorových skrutkovačoch za obdobie jedného roka

Percento poruchovosti jednotlivých dielov (graf 1) u rôznych typov akumulátorových skrutkovačov sa môže mierne líšiť, ale najčastejšie vymenené náhradné diely sa opakujú u všetkých z nich. Pozrime sa bližšie na šesť kľúčových komponentov.

Skľučovadlo

Skľučovadlo slúži na upnutie nástroja v náradí. Dnes je u akumulátorových skrutkovačov štandardom používať tzv. rýchloupínacie skľučovadlá, ktoré upnú nástroj do čeľustí bez potreby kľúča. Nedostatočným dotiahnutím skľučovadla dochádza k pretáčaniu nástroja a opotrebeniu upínacích čeľustí (obr.2). Poškodeniu skľučovadla predídete, ak budete používať vhodné nástroje - s oválnou stopkou alebo šesťhrannou stopkou. Používaním nevhodných nástrojov môže dôjsť k posunutiu čelustí voči sebe. Posunutie čeľustí môže byť spôsobené aj pádom náradia na skľučovadlo, nárazom do obrábaného materiálu alebo preskočením mechanizmu skľučovadla. Pri práci dávajte pozor, aby skľučovadlo pri vŕtaní prudko nenarazilo do obrábaného materiálu, a tým nedošlo k poškodeniu jeho puzdra. Skľučovadlo udržujte v čistom stave a pravidelne mažte.

Obr. 2. Poškodené skľučovadlá

Obr. 2. Poškodené skľučovadlá

Prevodovka

Obr. 3. Poškodenie ozubení v prevodovke motora

Obr. 3. Poškodenie ozubení v prevodovke motora

Príčinou poškodenia prevodovky (obr.3) môže byť najmä prepínanie rýchlostí za chodu alebo náhle zaseknutie nástroja v opracovávanom obrobku. Tej prvej predídete ľahko - počkajte, kým motor zastane. Nikdy neprepínajte rýchlosti (prevodových stupňov) za chodu náradia! Väčšina profesionálnych skrutkovačov má rýchlobrzdu. Nemusíte teda dlho čakať - motor zastane obvykle do dvoch sekúnd. Náhle zaseknutie nástroja v obrobku sa často stáva najmä pri vŕtaní do kovových profilov. Aj menej skúsený pracovník však musí "cítiť" (a aj počuť!), že sa blíži čas, kedy treba povoliť v prítlaku... A keď sa to predsa len stane, náradie vypnite a nástroj opatrne uvoľnite z materiálu. Vyhnete sa tým poškodeniu ozubenia prevodovky.

Spínač

Znečistený spínač (obr.4) je najčastejšou príčinou nepravidelného chodu motora. Spínač umožňuje ovládanie a obsluhu náradia.

U niektorých náradí je spínač neoddeliteľnou súčasťou elektroniky a jeho výmena sa tým predražuje.

Pravidelným čistením pomocou stlačeného vzduchu a použitím spreja na kontakty môžeme predísť jeho poškodeniu.

Obr. 4. Znečistený spínač

Obr. 4. Znečistený spínač

Motor

Obr. 5. Zhorený motor

Obr. 5. Zhorený motor

V akumulátorovom náradí sa používajú jednosmerné uhlíkové a bezuhlíkové motory. Väčšina prípadov poškodenia motora (obr.5) pripadá na preťažovanie náradia, prácu bez prestávok alebo vniknutie nečistôt do náradia cez ventilačné otvory. Všetky tieto aspekty výrazne zvyšujú teplotu motora, resp. neumožňujú jeho dostatočné chladenie. Motor takéhoto skrutkovača sa ľahko zohreje na teplotu, pri ktorej môže dôjsť k taveniu izolácie vinutia, čo je často cítiť (zápach) alebo aj vidieť (dym) a má znížený výkon. Dym z náradia signalizuje vždy vážny problém. Pri práci náradie nikdy nezaťažujte natoľko, že dôjde k zníženiu menovitých otáčok. Dostatočné menovité otáčky sú potrebné k efektívnemu chladeniu motora.

Viac o poruchách bezuhlíkových motorov a poruchách uhlíkových (komutátorových) motorov sa dočítate v predchádzajúcich článkoch.

Elektronika

Elektronika je srdcom náradia. Spája motor cez spínač až k zdroju napätia (akumulátoru), slúži na monitorovanie stavu akumulátora pred aj počas práce.

Sleduje napätie akumulátora, teplotu, dodávaný prúd a reguláciu prechádzajúceho prúdu cez cievky motora.

Pri preťažení náradia sa prúd zvyšuje, čo má za následok zvýšenie teploty až zhorenie motora alebo elektroniky (obr.6).

Obr. 6. Zhorená elektronika

Obr. 6. Zhorená elektronika

Akumulátory

Akumulátory je potrebné udržiavať rovnako čisté ako ostatné časti skrutkovača. Aby ste predišli predčasnému poškodeniu, dodržujte aspoň nasledovné zásady:

  • Akumulátory nabíjajte pri izbovej teplote. Nabíjanie pri teplotách pod -10°C alebo nad 50°C môže spôsobiť trvalé poškodenie akumulátora. Ak je akumulátor horúci, nechajte ho chladnúť v suchej a vetranej miestnosti, až kým nedosiahne izbovú teplotu.
  • Predchádzajte úplnému vybitiu akumulátorov až na úroveň, kedy náradie prestane pracovať. Môže to spôsobiť trvalé poškodenie a akumulátor sa už nebude dať úplne nabiť.
  • Akumulátory skladujte na suchom a chladnom mieste. Neuskladňujte ich vo vybitom stave. U takto uskladnených akumulátorov môže nastať strata kapacity alebo až ich nevratné poškodenie.

Záver

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť problémom s akumulátorovým náradím, je riadne sa oň starať a vykonávať jeho pravidelnú údržbu podľa odporúčaní výrobcu. Pre dosiahnutie optimálneho výkonu sa uistite, že používate len kompatibilné príslušenstvo a zdroje energie. Náradie s príslušenstvom skladujte v suchom a bezprašnom prostredí.

Kľúčové slová: vŕtací skrutkovač, aku uťahovačka, aku vŕtačka, príklepové skrutkovače, bezuhlíkový motor, akumulátor 18V, technické poradenstvo, oprava skrutkovača, vŕtanie, skrutkovanie, vrtáky do kovu, vrtáky do dreva, skrutky, skrutkovacie nástavce

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Juraj Ban

    Pre každého použivateľa náradia je to poučné a nielen vášho

Ďalšie články

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.