Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

DM-31: Frézovací vrták HSS-G s TiN povlakom

Veľakrát improvizujeme, lebo nemáme nástroj, ktorý práve potrebujeme. Frézovací vrták je však dobré mať poruke vždy. Prečo?

Často sa stáva, že potrebujeme vyvŕtaný otvor trochu zväčšiť alebo upraviť do požadovaného tvaru. Kombináciou možnosti vŕtania a frézovania máme k dispozícii šikovný nástroj, s ktorým si môžeme vo väčšine prípadov ľahko a rýchlo pomôcť.

 

Mohli by sme ho zadefinovať, že „ide o vrták, ktorý môže aj frézovať“, alebo „ide o frézu, s ktorou je možné vŕtať“. Časť jeho drieku sa na frézu aj podobá a tak trochu evokuje žltý kukuričný klas. Nech sa na to pozeráme akokoľvek, ide o kombináciu vrtáka a frézy v jednom jedinom nástroji.

Obr. 1. Vŕtacia (1) a frézovacia (2) časť so stopkou (3) frézovacieho vrtáka

Obr. 1. Vŕtacia (1) a frézovacia (2) časť so stopkou (3) frézovacieho vrtáka

Vrták HERMAN DM-31 patrí do kategórie univerzálnych frézovacích vrtákov (angl. Universal Milling drill, nem. Universal-Fräsbohrer). Slovo „univerzálny“ sa používa najmä pre jeho široké možnosti použitia do rôznych materiálov (obr.2).

Je vhodný pre zhotovovanie pravidelných aj nepravidelných otvorov v tenkostenných kovových materiáloch (plech, tenkostenné kovové platne, odkvapové rúry), v materiáloch z dreva (preglejka, drevovláknité dosky), ľahko si poradí s výrobkami z plastu a často je nenahraditeľným pomocníkom napríklad pri montážach sadrokartónu.

Pre prácu tohto nástroja, podobne ako pre prácu vrtáka alebo frézy je nutné, aby sa otáčal. Vhodná je akákoľvek ručná elektrická alebo akumulátorová vŕtačka s bežným skľučovadlom – keď má príklep, musí byť vypnutý.

Nástroj je vhodný aj do stojanovej vŕtačky.

Obr.2. Možnosti použitia frézovacieho vrtáka

Obr.2. Možnosti použitia frézovacieho vrtáka

Princíp práce je jednoduchý: vŕtacou časťou vykonáva vŕtanie a zväčšenie otvoru alebo úpravu otvoru do potrebnej veľkosti alebo tvaru je vykonávané frézou, ktorá sa nachádza na telese nástroja medzi vŕtacou časťou a stopkou.

Vŕtacia časť

Obr. 3. Vŕtacia časť frézovacieho vrtáka

Obr. 3. Vŕtacia časť frézovacieho vrtáka

Uhol špičky frézovacieho vrtáka HERMAN DM-31 je 135° s deleným hrotom (split point) a zábrusom podľa DIN 1412 C (obr. 3). Má však krátku špirálu, preto je vhodný iba pre vŕtanie do tenkostenných materiálov.

Prebrúsenie zatupenej špičky je samozrejme možné, avšak vŕtacia časť stráca vlastnosti dané titánium-nitridovým povlakom.

Pri vŕtaní do kovu je vhodné používať rezný olej – značne sa predĺži životnosť vrtáka.

Pracovná časť – „fréza“

Krátka špirála prechádza do tvaru frézy (obr. 4). Nie je to fréza v pravom slova zmysle, ale umožňuje na princípe podobnom frézovaniu upravovať vyvŕtané otvory. Ide vlastne o „drsné drviče triesok“ usporiadané do špirály.

Nejedná sa teda o žiadne „čisté“ frézovanie, na aké sme zvyknutí pri obrábacích strojoch, ale ide o drsné drvenie okraja otvoru posúvaním nástroja „do boku“, teda v smere kolmom na os frézovacieho vrtáka tak, ako je to zachytené v krátkom videu.

V mnohých prípadoch je nutné okraje takýchto otvorov začistiť aj inými nástrojmi.

Obr. 4. Tvar „frézy“ frézovacieho vrtáka (zväčšenie 1:10)

Obr. 4. Tvar „frézy“ frézovacieho vrtáka (zväčšenie 1:10)

Stopka

Obr. 5. Oválna stopka frézovacieho vrtáka

Obr. 5. Oválna stopka frézovacieho vrtáka

Frézovacie vrtáky sa najčastejšie vyrábajú s oválnou stopkou, ale občas sa môže na trhu objaviť aj ¼“ šesťhran. Vŕtacie skrutkovače a elektrické vŕtačky majú trojčeľusťové skľučovadlá, do ktorých upnete bez problémov obe stopky.

Základná surovina a povrchová úprava

Je vyrobený z vysokolegovanej rýchloreznej ocele M2, presne takej, ako sú vrtáky HERMAN HSS-G. Materiál M2 sa používa v kvalitatívne najvyššej triede vrtákov HSS-G a nie je vždy štandardom u iných výrobcov. Povrch frézovacieho vrtáka je spevnený titánium-nitridovým povlakom, ktorý mu „pridáva“ na nárazuvzdorných vlastnostiach. Technológia výroby je teda podobná ako pri vrtáku HERMAN DM-30 HSS-TiN.

Záver

Univerzálnym frézovacím vrtákom môžeme vŕtať do kovu presne tak, ako s vrtákom do kovu. Konštrukčné parametre špičky frézovacieho vrtáka HERMAN DM-31 v kombinácii so surovinou M2 však umožňujú aj vŕtanie do kovových materiálov vyšších tvrdostí. Pravda, s takýmto cieľom si ho nekupujte – bol by zbytočne drahý. Jeho výhodou je práve možnosť frézovania. Takže po zavŕtaní do mäkkých materiálov ním môžeme posúvať po vyznačenom otvore a zhotoviť ho za pár sekúnd.

S malým priemerom vrtáka vieme vyhotoviť rôzne veľké otvory rôzneho, aj nepravidelného tvaru. Stačí k tomu iba obyčajná vŕtačka. Nevýhodou je drsný okraj otvoru.

Svoje uplatnenie nájde pri montážnych prácach všetkého druhu, ako aj pri opravách karosérií, výrobe a opravách rozvádzačov, v drevárskom a kovoobrábačskom priemysle a podobne.

Nemal by chýbať v žiadnej montážnej taške medzi ostatnými drobnosťami. Nie vždy totiž máme po ruke vŕtaciu korunku alebo vykružovací nástroj potrebného priemeru a nie vždy je poruke priamočiara alebo chvostová píla s potrebným pílovým listom. Napriek tomu, že sa vyrába s obmedzeným rozsahom priemerov, je tento produkt na nezaplatenie, keď ho nájdeme v pravej chvíli na pravom mieste.

Kľúčové slová: frézovanie, vŕtanie, vŕtanie veľkých otvorov, HSS, HSS-TiN, vrtáky do dreva, vrtáky do plechov, vrtáky do sádrokartónu, vrtáky do plastov, akumulátorové skrutkovače, elektrické vŕtačky, skľučovadlo, oválna stopka

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Ján Francisci

    Tento typ vrtákov je neskutočná pomoc.Odporúčam

  2. Anastázia Haalová

    Vrtak je dobry a vyuzitelny, no hlavne potrebujete mat poriadnu vrtacku a ako uy spominali aj pevnu ruku...no urcite pomoze tomu kto to potrebuje

  3. Silvia Hanzelová

    Zaujímavý vrták, viem si predstaviť jeho použitie, asi treba pevnú ruku

  4. Peter Mudrik , FOX NITRA s.r.o.

    Veľmi poučný a zaujímavý článok. Všestranný a dobrý vrták.

  5. Jakub Borsík

    práca s týmto typom vrtákov je dosť zaujímava. Obsluha musí mať pevné nervy

Ďalšie články

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.