Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Diamantový kotúč do uhlovej brúsky – princíp činnosti

Čo sa pri rezaní diamantovým kotúčom deje? Keď poznáte princíp činnosti, ušetrí Vám to veľa peňazí a sklamaní. Ľahšie sa zorientujete pri kúpe toho správneho kotúča pre Vaše konkrétne požiadavky a poradíte si aj pri rezaní špecifických materiálov, na ktoré diamantový rezný kotúč neviete nájsť.

Konštrukcia diamantového kotúča pre uhlovú brúsku

Diamantový kotúč Agressa 125 mm - Telo kotúča (1), stredový otvor (2), unikátne výrobné číslo (3), rezná časť kotúča - diamantové segmenty (4)

Obr. 1. Diamantový kotúč Agressa 125 mm - Telo kotúča (1), stredový otvor (2), unikátne výrobné číslo (3), rezná časť kotúča - diamantové segmenty (4)

Diamantový rezný kotúč je plochý kruh s otvorom v strede a reznou časťou po obvode kotúča. Rezná časť môže mať rôzny tvar, výšku aj hrúbku a je vyrobená zmiešaním spojiva a zŕn syntetického diamantu.

Koncentrácia zŕn zo syntetického diamantu a ich veľkosť, ako aj zloženie spojiva určujú „kvalitu“ diamantového kotúča.

 

Čo rozumieme pod kvalitou diamantového kotúča?

Z pohľadu užívateľa je diamantový kotúč kvalitný, keď reže rýchlo, čisto a vydrží nekonečne dlho. A ešte by bolo možno dobre, keby pri rezaní neprášil, bol by použiteľný na rôzne materiály a ešte ...

Takýto kotúč neexistuje.

Všetci výrobcovia balansujú medzi protichodnými požiadavkami a výsledkom sú vždy kompromisné riešenia. Aby sme ich však lepšie pochopili, musíme si vysvetliť, prečo diamantový kotúč reže.

 

Princíp činnosti diamantového kotúča

V reznej časti kotúča – po jeho obvode - sú ostré a tvrdé diamantové zrnká spojené spojivom zo špeciálneho kovu.

Princípom činnosti diamantového kotúča je postupné obrusovanie kontaktnej plochy na prach v dôsledku trecej sily diamantových plôch pri vysokej obvodovej rýchlosti.

Inak a jednoducho povedané, diamantové zrnká rozbrusujú rezaný materiál a menia na jemný prach všetko, čo im stojí v ceste. Tu stojí za zmienku, že používanie respirátora pri suchom rezaní nie je formalita, ale nevyhnutnosť.

Aj keď sú diamantové zrnká ostré a veľmi tvrdé, pri práci sa otupujú. Nič netrvá večne. V tejto fáze zohráva kľúčovú úlohu spojivo – musí diamantový nástroj včas zbaviť otupených zrniek syntetického diamantu. Kľúčové slovo je „včas“.

Makrofotografia segmentu diamantového kotúča Agressa

Obr. 2. Makrofotografia segmentu diamantového kotúča Agressa

 

Usain Bolt v plnej rýchlosti preberá štafetu vo finálovom behu 4x100m na MS 2017 v atletike

Obr. 3. Usain Bolt v plnej rýchlosti preberá štafetu vo finálovom behu 4x100m na MS 2017 v atletike

Je to niečo podobné ako štafetový beh. Dobiehajúci bežec má na odovzdanie štafety ďalšiemu vymedzenú časť dráhy. V rámci nej musia byť obaja bežci zladení v plnej rýchlosti, aby neprišli o cenné stotiny sekundy. Štafeta sa musí odovzdať presne – nie skôr, nie neskôr. Včas. Rýchlosť nestačí, presné odovzdávanie štafety je výsledkom tvrdého tréningu.

Tak je to aj s diamantovými zrnkami.

Nestačí, aby boli veľmi tvrdé, veľmi ostré a dostatočne veľké. To síce je pre dobrý diamantový kotúč nevyhnutnosť, ale iba v spojení s vhodným spojivom sa naplno prejaví efektívnosť systému.

 

Keď spojivo uvoľní zrnká príliš skoro, kotúč síce reže rýchlo, ale rýchlo sa opotrebúva a má preto kratšiu životnosť.

V opačnom prípade - keď spojivo uvoľňuje zrnká príliš pomaly – ostávajú ako opotrebované a tupé „na svojich miestach“ pridlho. Následkom toho je, že kotúč reže pomaly, práca ide ťažko, ale životnosť je dlhšia.

Včasné uvoľnenie tupého diamantového zrna je hlavnou úlohou spojiva.

 

Súvislosť medzi spojivom diamantového kotúča a rezaným materiálom

Rozsah rezaného materiálu, pre ktorý hľadáme kotúč, je široký – žula, mramor, dlaždice, obkladačky, betón, železobetón...

Tvrdosť týchto materiálov je rôzna - preto aj spojivo musí byť rôzne. Platí zásada, že na rezanie tvrdého materiálu potrebujeme diamantový rezný kotúč s mäkkým spojivom a opačne. Asfalt je mäkký, teda vyžaduje tvrdé spojivo, vyzretý betón je tvrdý, takže mäkké spojivo.

V praxi to však nie je až také jednoduché. Napríklad betóny sú rôzneho zloženia, pevnosti, s rôznymi štrkovými prímesami, s aj bez oceľovej armatúry a ešte aj s rôznou homogenitou. To všetko veci trochu komplikuje.

Rôznorodosť stavebných materiálov

Obr. 4. Rôznorodosť stavebných materiálov

 

Keď hovoríme napríklad o homogenite, typickým príkladom je žula - hlbinná vyvretá hornina. Homogénne sú (takmer) všetky náleziská žuly, ich zloženie je však rôzne. V takýchto prípadoch sa mnohokrát pokusne hľadá to „najsprávnejšie“ spojivo, aby bolo v danom materiáli rezanie čo najefektívnejšie. Ide teda o špeciálnu výrobu diamantového kotúča najvhodnejšieho pre danú žulu.

V prípadoch kotúčov pre uhlové brúsky je dôležité navrhnúť optimálne spojivo tak, aby vyhovovalo väčšine materiálov, ktoré sa budú diamantovým kotúčom rezať.

Záver:

Nenechajme sa zmýliť tvrdením, že kotúče na tvrdý materiál budú určite dobré aj na mäkké materiály. Kotúče na tvrdé materiály majú mäkké spojivo a sú vhodné iba na tvrdé materiály. Vždy však platí, že kotúč, ktorý práve držíte v ruke, je určite vhodný nielen na tie materiály, ktoré sú napísané na jeho obale, ale na všetky materiály podobnej tvrdosti. Otázkou je čistota rezu – ale to je téma pre ďalší článok.

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN
www.thequint.com/sports/olympic-sports/usain-bolt-farewell-race-qualifying-time
www.freepik.com/free-photo/bricklayer-worker-installing-brick-masonry-exterior-wall-with-trowel-putty-knife_4550498.htm


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Jakub

    článok s presnou špecifikáciou

Ďalšie články

Flexa alebo flexka?

Pravdepodobne najrozšírenejšie elektrické ručné náradie – uhlová brúska, sa familiárne nazýva rôznymi menami. Odkiaľ pochádza zaužívaný výraz flexa alebo flexka?

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.