Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Batéria alebo akumulátor – čím sa líšia?

Pojmy batéria a akumulátor sa často zamieňajú alebo používajú v nesprávnom kontexte. V skutočnosti sú medzi oboma variantami zaužívaných pojmov podstatné rozdiely.

Batéria

Batérie (presnejšie primárne batérie) nie je možné opätovne nabíjať – majú akumulovanú energiu na jedno použitie. Elektrochemická reakcia, ktorá v nich prebieha, je nevratná. Hlavnou časťou batérie je primárny článok.

Najbežnejšie sú batérie AAA, AA a pod., tak ako ich poznáme z denného používania. Ich výhodou sú nižšie obstarávacie náklady a nižšie hodnoty samovybíjacieho prúdu. Prednostne sa preto používajú v zariadeniach, ktoré musia spoľahlivo fungovať dlhú dobu a zároveň majú nízke nároky na energiu – napr. hodiny, malé vreckové svietidlá, diaľkové ovládače, detektory, monitorovacie kamery a pod.

Obr. 1. Batérie (primárne články)

Obr. 1. Batérie (primárne články)

Akumulátor

Obr.2. Akumulátor pozostávajúci z jedného sekundárneho článku

Obr.2. Akumulátory pozostávajúce z jedného sekundárneho článku

Akumulátory majú schopnosť akumulovať energiu opätovným nabíjaním elektrickým prúdom a je možné ich použiť viackrát. Nabíjanie je vratná elektrochemická reakcia.

Hlavnou časťou akumulátora je sekundárny článok a obvykle je akumulátor zložený z niekoľkých takýchto článkov. Sekundárny článok sa nazýva aj akumulátorový článok.

V prípade, že je sekundárny článok vybavený prvkami pre okamžité použitie so všetkým, čo k tomu podľa príslušných noriem patrí - vrátane jasného, viditeľného značenia, vtedy takto vybavený článok – aj keď je len jeden – nazývame taktiež akumulátorom.

 

Keď sa však jedná o nabíjateľný článok, ktorý nemá všetky atribúty potrebné pre okamžité použitie a bol vyrobený tak, aby sa stal súčasťou zložitejšieho zariadenia, potom správny názov pre takýto „polotovar“ je sekundárny článok alebo akumulátorový článok.

Sekundárne články sú často súčasťou väčších celkov. Konečný produkt je potom zariadenie pozostávajúce z množiny sériovo, paralelne alebo kombinovane prepojených sekundárnych článkov, vrátane puzdra, konektorov, vhodnej riadiacej elektroniky a pod. a nazývame ho akumulátor. Často sa používa aj názov akumulátorová batéria, ktorý je taktiež prijateľný.

Obr. 3.  Sekundárny (akumulátorový) článok Samsung Li-On INR 18650-25R

Obr. 3. Sekundárny (akumulátorový) článok Samsung Li-On INR 18650-25R

 

Obr. 4. Akumulátor HERMAN BL 18V/5Ah Li-On ako sústava sérioparalelného prepojenia nabíjateľných článkov

Obr. 4. Akumulátor HERMAN BL 18V/5Ah Li-On ako sústava sérioparalelného prepojenia nabíjateľných článkov

Akumulátory oproti primárnym batériám majú vyššie počiatočné obstarávacie náklady, vyššie samovybíjacie prúdy a naviac je potrebné vhodné nabíjacie zariadenie.

Najväčšou výhodou je odolnosť voči vysokému prúdovému zaťaženiu a vysoký počet možných nabíjacích cyklov - bežne sa pohybuje medzi 100x – 1000x, pri moderných nabíjacích batériách od renomovaných výrobcov (Samsung, Panasonic a pod.) ich počet dosahuje aj viac ako 1500. Ich použitie je na prudkom vzostupe a majú nenahraditeľné miesto v našom každodennom živote, napr. v mobilných telefónoch, automobiloch, akumulátorových náradiach a pod.

 

Trocha histórie – ako to všetko začalo

Galvanický článok (nazývaný niekedy nepresne aj Voltov článok), pomenovaný po vedcoch Luigim Galvanim a Alessandrovi Voltovi, je v princípe druh elektrického zdroja schopného meniť elektrochemickú reakciu na elektrickú energiu. Pozostáva z dvoch elektród spojených iónovým vodičom, spravidla elektrolytom.

Obr. 5. Galvanický článok

Obr. 5. Galvanický článok

 

Obr. 6. Voltov stĺp – schematické znázornenie – Elektolyt (1), Zinok (2), Meď (3), Článok (4)

Obr. 6. Voltov stĺp – schematické znázornenie – elektrolyt (1), zinok (2), meď (3), článok (4)

Podľa historických záznamov Volta ešte nevynašiel galvanický článok, ale v roku 1800 vynašiel galvanický stĺp, nazývaný „Voltov stĺp“, čo je historicky prvá elektrická batéria. Je to galvanická batéria tvorená niekoľkými sériovo zapojenými elektrickými článkami so zinkovou a medenou elektródou, oddelenými plsťou napustenou roztokom elektrolytu.

A práve na počesť vynálezcu Alessandra Voltu, narodeného 18.2.1745, je 18. február vyhlásený celosvetovo za „Národný deň batérií“.

 

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN
https://sk.wikipedia.org/wiki/Galvanický_článok
https://sk.wikipedia.org/wiki/Voltov_stĺp


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Jakub

    technickejší článok, ale stále plne zaujímavý

Ďalšie články

Ručná okružná píla – bezpečné nebezpečné náradie

Do „rodiny“ okružných, resp. kotúčových píl patrí najmä ručná okružná píla, pokosová píla a stolová okružná píla – cirkulárka. Nástrojom je pílový kotúč. Prvú ručnú okružnú pílu, ktorá sa podobala tým dnešným, vynašiel v roku 1923 Edmond Michel a mala šnekový pohon. Hromadne sa začala predávať pod značkou Skilsaw, preto sa prenosné okružné píly v niektorých krajinách dodnes často nazývajú Skilsaw alebo Skil Saw.

HERMAN - Slovenská značka svetovej kvality

História spoločnosti Herman Slovakia Production s.r.o. sa začala písať pred 30 rokmi. Jej zameranie však bolo úplne iné, ako ho poznáme dnes. V roku 1992 v skromných priestoroch začala firma s predajom elektrotechnických súčiastok, ktorých bol v tom čase na trhu nedostatok.

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.