Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Ako vznikol názov „karbobrúska“

Ako vznikol názov „karbobrúska“

Uhlovú brúsku určite pozná každý stavbár, strojár, či domáci kutil. Často ju slangovo nazývame „karbobrúska“. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, odkiaľ pramení toto označenie?

Pri hľadaní pôvodu tohto výrazu sa na chvíľu prenesieme do histórie, a to do konca devätnásteho storočia, kedy to všetko „karbo“ začalo. Americký chemik Edward Goodrich Acheson (1856 – 1931) vynašiel v roku 1891 tzv. Achesonov proces, ktorý sa dodnes používa na výrobu karbidu kremíka (známeho ako CARBORUNDUM) a nechal si tento vynález patentovať. Tento patent bol následne kúpený aj pre Európu a v roku 1893 bola na území dnešnej Českej republiky v Benátkach nad Jizerou založená firma CARBORUNDUM-WERKE. O niekoľko rokov neskôr, v roku 1897 bol vyrobený prvý umelý korund – CARBORUNDUM ELECTRITE, ktorý je dodnes základom pre výrobu abrazívnych nástrojov. Prvé abrazívne nástroje – nazývané „karbokotúče“ – sa spočiatku vyrábali iba ako nízkootáčkové brúsne kotúče. Až neskôr, v päťdesiatych rokoch 20. storočia, sa zrodila prvá uhlová brúska. Vysoké otáčky, akými brúska pracuje, si kvôli bezpečnosti vyžadovali vystuženie nástrojov sklenými mriežkami. Ale to už je iná história…
Tu niekde sa zrodil názov „karbobrúska“ – brúska používajúca ako nástroj „karbokotúče“, teda dnešné abrazívne rezné a brúsne nástroje.


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Martin

    Zasa niečo nové

  2. Jakub

    karbobrúska alebo po novom flexa :)

Ďalšie články

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.