Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Vrtáky do dreva – ako vybrať ten správny?

Vrtáky do dreva sú neoddeliteľnou súčasťou výbavy každého stolára, remeselníka alebo DIY nadšenca a vo svete vŕtania plnia významnú úlohu. Ich správny výber a použitie môže mať významný vplyv na kvalitu a efektivitu vŕtania, a prispieva k úspešnému dokončeniu “drevených” projektov.

Najprv si však priblížime, čo to vlastne vrták do dreva je.

Ide o nástroj na opracovanie dreva, ktorý sa vyznačuje tým, že má v strede hrot na centrovanie a po obvode jeden alebo viac ostrých predrezávacích britov, slúžiacich na čisté a hladké prerezanie vlákien dreva v okolí otvoru. Tým otvor získa relatívne hladký tvar. Dobre definované rezné hrany umožňujú rýchle a presné vŕtanie, a držia si ostrosť aj pri opakovanom používaní, čo zabezpečuje konzistentné výsledky vŕtania.

Vrtáky do dreva sa vyrábajú z rôznych materiálov, z ktorých každý má svoje výhody a obmedzenia. Najčastejším je HSS (High-speed-steel) oceľ, ktorá je vhodná najmä pre vŕtanie do mäkkého dreva a drevotriesky. Vrtáky z rýchloreznej ocele s prímesou chróm-vanádia predstavujú vylepšenú verziu bežných oceľových vrtákov. Táto kombinácia zlepšuje tvrdosť, pevnosť a odolnosť vrtákov. To im umožňuje efektívne vŕtať aj do tvrdšieho dreva.

Hladký otvor

Obr. 1. Hladký otvor

Existuje niekoľko rôznych druhov vrtákov do dreva, z ktorých každý má iný tvar a je určený pre špecifické vŕtacie práce. Podľa typu vŕtania rozlišujeme 4 základné typy:

  • 1.  Špirálový vrták do dreva
  • 2.  Vrták do dreva LEWIS
  • 3.  Plochý vrták do dreva
  • 4.  Forstnerov vrták do dreva

Špirálový vrták

Špirálový vrtákvalcovú stopku a jednoduchú, prípadne dvojitú špirálu, ktorá končí dvomi reznými britmi, uprostred ktorých je centrovací hrot. Špirálovité rezné hrany pomáhajú odvádzať piliny a umožňujú rýchle a efektívne vŕtanie.

Špirálový vrták do dreva

Obr. 2. Špirálový vrták do dreva

Veľkosť otvorov možno ľahko prispôsobiť výberom správneho priemeru vrtáka. TIP: Pre klasické skrutkové spojenie s maticou je nutné, aby bol priemer otvora o trochu väčší ako priemer skrutky. Pri samorezných skrutkách je naopak vhodné vyvŕtať dieru v priemere o cca 2 mm menšiu.

Do priemeru 10 mm je stopka rovnaká ako priemer vrtáka, väčšie priemery majú priemer stopky do 13 mm, aby bolo možné vrták upnúť do skľučovadla bežnej vŕtačky.

Je vhodný na bežné použitie do mäkkého aj tvrdého dreva. Nájdeme ho aj pod názvom „frézovací vrták do dreva“ alebo „vrták do dreva štandard“.

Vrták LEWIS

Vrták do dreva LEWISšesťhrannú stopku, čo zaručuje pevné upnutie v skľučovadle náradia a špirálu hadovitého tvaru, podľa ktorej ho niekde nájdeme aj pod názvom „hadovitý vrták“ do dreva.

Špirála je zakončená ostrým prerezávacím britom a v strede má samocentrovací závitový hrot, ktorý presne zachytí vrták na plánované miesto vŕtania.

Používa sa na hlboké vŕtanie a jeho masívna špirála agresívne ťahá vrták do dreva. Je vhodný na vŕtanie do mäkkého aj tvrdého dreva. Jeho vlastnosti ho predurčujú na odborné vŕtacie práce, ako napríklad montáž krovov, altánkov a iných masívnych drevostavieb. Vyrába sa v priemeroch 6 – 32 mm s dĺžkou do 460 mm. Pri vŕtaní väčších hĺbok a priemerov vyžaduje výkonné náradie s vyšším uťahovacím momentom.

Vrták do dreva LEWIS

Obr. 3. Vrták do dreva LEWIS

Plochý vrták do dreva

Plochý vrták do dreva má väčšinou stopku so ¼” vonkajším šesťhranom a vyznačuje sa tým, že namiesto špirály má plochú lopatku, ktorá má po oboch stranách ostré predrezávacie brity a v strede ostrý hrot pre presné navŕtanie a vedenie vrtáka.

Plochý vrták do dreva

Obr. 4. Plochý vrták do dreva

Používa sa na vŕtanie veľkých priemerov potrebných pri stolárskych, elektrikárskych a inštalačných prácach.

Hodí sa tiež na vytvorenie zahĺbenej diery, do ktorej sa schová akákoľvek skrutka a drevený celok pôsobí čisto a hladko. Je vhodný na vŕtanie do mäkkého aj tvrdého dreva a vyrába sa najčastejšie v priemeroch 10 – 40 mm.

Jeho dĺžka je zvyčajne do 150 mm, ale je možné ho predĺžiť predlžovacím nástavcom s dĺžkou až 300 mm.

Forstnerov vrták do dreva

Stopka vrtáka môže byť ¼” vonkajší šesťhran alebo valcová s priemerom do 10 mm v závislosti od priemeru vrtáka. Namiesto špirály má masívnu vŕtaciu hlavu, ktorej okraje a vnútro tvoria 4 veľké rezné brity. V strede je centrovací hrot vrtáka na presné vedenie vŕtania.

Dĺžka Forstnerovho vrtáka je do 130 mm, pretože sa nepoužíva na hlboké vŕtanie.

Používa sa na výrobu otvorov veľkých priemerov (10 – 50 mm) a plochých slepých otvorov – montážnych pántov skriniek či spojovacích kovaní nábytku.

Slepý otvor je otvor, ktorý nie je prevŕtaný cez celú hrúbku materiálu, len do určitej hĺbky. Používa sa hlavne do mäkkého dreva.

Forstnerov vrták do dreva - slepý otvor

Obr. 5. Forstnerov vrták do dreva - slepý otvor

Okrem spomínaných základných typov existuje aj niekoľko špeciálnych vrtákov do dreva:

Korunkové vrtáky do dreva sú špecifické svojím veľkým priemerom a hodia sa napríklad pri vŕtaní dier pre zásuvky alebo malé chodbové svetlo.

Stupňovité vrtáky do dreva sú určené na vŕtanie veľkých dier do tenkých drevených dosiek. Výhodou je, že postačí iba jeden vrták a nemusíme použiť celú sadu klasických vrtákov.

Dlabací vrták do dreva sa používa na dlabanie rôznych dier obdĺžnikového tvaru či jamôk.

Zahlbovací vrták do dreva pomáha so zarovnaním hlavičky skrutky s povrchom dosky.

Otáčky náradia

Pri vŕtaní do dreva by sme mali vedieť, akými otáčkami musíme vŕtať, aby bolo vŕtanie efektívne a správne. Pri nízkych otáčkach sa kvalita vŕtaného otvoru zníži, pri vysokých otáčkach povrch vŕtaného otvoru zhorí a vrták sa poškodí. Optimálne otáčky pre vŕtanie do mäkkého a tvrdého dreva nájdeme v tabuľke. Je dobré ich aspoň približne dodržiavať. V praxi voľným okom nie je možné zistiť počet otáčok, ale pomôcť si môžeme informáciou o maximálnom počte otáčok na štítku náradia. Pomocou regulátora otáčok si následne otáčky prispôsobíme podľa potreby.

 

 

Kľúčové slová: vrták do dreva, špirálový vrták, plochý vrták, hadovitý vrták, Forstnerov vrták

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN
https://de.wikipedia.org/wiki/Holzbohrer#Kunstbohrer/_Zylinderkopfbohrer


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Jakub Borsík

    zaujímavý článok aj keď veľa ľudí má jeden vrták na všetko.

Ďalšie články

Správny vrták pre perfektný závit

Narezať závit nie je žiadna veda, pokiaľ dodržíte niekoľko dôležitých zásad. Jednou z nich je správny priemer vrtáka. Aby sme Vám to uľahčili, máme pre Vás trochu teórie a praktickú tabuľku priemeru vrtákov pre jednotlivé závity.

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.