Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Netkané abrazívne nástroje do uhlovej brúsky

Tam, kde končia možnosti iných brúsnych nástrojov, začínajú netkané abrazíva. Sú výbornou voľbou pre perfektnú finalizáciu výrobkov s tak širokým rozsahom použitia, najmä čo sa týka obrábaných materiálov, že sa im žiadny nástroj nevyrovná.

Čo sú netkané abrazíva

Keď hovoríme o nonwoven brúsnych nástrojoch, o brúsnych rúnových nástrojoch, o brúsnom rúne, netkaných abrazívach alebo o netkaných abrazívnych nástrojoch, hovoríme o tom istom – o netkaných abrazívach. Základom je „pavučina“ z nylonových vlákien, ktorá pri stlačení pripomína špongiu. Vlákna sú zvyčajne nylonové, nie sú utkané (odtiaľ názov nonwoven – netkané), ale navzájom spojené syntetickými živicami a impregnované brúsnym zrnom. Typ brusiva môže byť rôzny, najčastejšie sa používa oxid hlinitý – korund. Takto vzniká trojrozmerný brúsny materiál, ktorý má dôležité vlastnosti: je poddajný, prispôsobí sa obrobku a má dlhú životnosť.

Obr. 1. Makrofotografia netkaného abrazívneho materiálu

Princíp brúsenia

Trojrozmerná sieť vlákien sa správa ako špongia – po zatlačení prstom a následnom uvoľnení sa vracia do pôvodného tvaru. Práve toto umožňuje, aby sa brusivo lepšie prispôsobilo povrchu a to bez toho, aby spôsobilo chyby pri brúsení. Aj pre tieto vlastnosti sú netkané abrazíva vynikajúcou voľbou na čistenie a prípravu povrchu, ako aj na dokončovacie operácie, ako je odihlovanie, leštenie a dekoratívne finálne práce.

 

Hoci sú netkané abrazívne nástroje mimoriadne všestranné, nie sú optimálnou voľbou na odstraňovanie hrubých povrchových nerovností. Sú účinné na nehrdzavejúcu oceľ, štandardnú a legovanú oceľ, neželezné materiály a ich zliatiny, výborné sú na hliník, titán, sklené vlákna, plasty a dokonca aj na drevo.

Obr. 2. Príklad opracovávania povrchu

 

Brúsne kotúče s lamelami z netkaných abrazív

Jedným z najužitočnejších nástrojov pre brúsenie je populárny lamelový brúsny kotúč. Brúsne pásy, z ktorých sa lamelové brúsne kotúče vyrábajú, majú brúsnu plochu z korundových, zirkónkorundových alebo keramických zŕn rôznej zrnitosti, najčastejšie v rozsahu od P40 (drsný) po P120 (jemný).

Namiesto takýchto brúsnych pásov sú použité pásy z netkaných abrazív. Odlišné sú v tom, že na prvý pohľad sú podstatne hrubšie a je ich oveľa menej.

Obr. 3. Brúsny pás a hotový lamelový kotúč

Ako používať lamelové kotúče s lamelami z netkaných abrazív

Na dosiahnutie žiadaného výsledku povrchovej úpravy obrobku máme v rukách tri premenné:

  1. Výber varianty nástroja: s hrubým, stredne hrubým alebo jemným brúsnym zrnom
  2. Zmena rýchlosti otáčok nástroja
  3. Zmena prítlačnej sily pri obrábaní

 

Varianty nástroja

Najviac používaný rozsah umožňuje voľbu medzi hrubým, stredne hrubým a jemným prevedením brúsneho rúna. Pravda, jednotliví dodávatelia môžu mať širšiu škálu – extra hrubé alebo extra jemné, dokonca aj „mikro“ jemné. Avšak vzhľadom na ďalšie dve premenné, ktoré máme k dispozícii (tlak a rýchlosť), si vystačíme s tromi základnými. Tie ľahko rozpoznáme podľa farby: hrubý je hnedý (červenohnedý), stredne hrubý červený (vínovo červený) a jemný modrý (modrozelený).

V tejto súvislosti je nutné povedať, že keď pri štandardných lamelových kotúčoch považujeme zrnitosti P60 až P80 za stredné, pri rúnových sú takéto zrnitosti považované za hrubé.

Obr. 4. Non-woven brúsne pásy

 

Obr. 5. Zľava: hrubé, stredné a jemné brúsne kotúče

Otáčky nástroja

Otáčky určujú pracovnú rýchlosť nástroja pri obrábaní. Lamelové kotúče s lamelami z netkaných abrazív najpoužívanejšieho priemeru 125 mm sú najúčinnejšie v rozmedzí otáčok od 3.000 do 9.000 ot./min. Opäť je voľba otáčok závislá od materiálu obrobku a požadovanej povrchovej úpravy. Nižšie prevádzkové rýchlosti sú vhodné na čistenie, vyššie sú lepšie na leštenie. Aj z tohto dôvodu je nevyhnutné používať pri práci uhlovú brúsku s nastaviteľnými otáčkami – môžeme ľahko zvoliť rýchlosti vhodné na čistenie alebo leštenie.

 

Prítlačná sila

Trojrozmerná štruktúra netkaných abrazívnych nástrojov nepotrebuje silný prítlak. Doporučujeme prítlak v rozmedzí od 1,5 do 3 kg. Vyšší prítlak neurýchli prácu, spôsobí iba predčasné opotrebenie nástroja. Na odstraňovanie otrepov a leštenie tvrdých materiálov používame väčšie tlaky, pre dekoratívne dokončovacie práce pritláčame uhlovú brúsku iba zľahka.

Záver

Nástroje z brúsneho rúna sú veľmi dobrým doplnkom pre každého, kto používa stmelené (bonded) abrazívne nástroje a nástroje s brusivom na podložke (coated). Abrazívne zrno je rovnomerne rozptýlené v celej nylonovej tkanine, čo zabezpečuje nepretržitý „prísun“ nového zrna, nahrádzajúceho opotrebované zrno. Pri správne zvolených otáčkach a prítlaku umožňujú dosiahnuť konzistentnú, rovnomernú povrchovú úpravu s minimálnym zafarbením obrobku.

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN
https://www.nortonabrasives.com/en-us/resources/expertise/how-choose-and-use-non-woven-abrasives
https://www.3m.com/3M/en_US/p/d/b40065088/
https://g-wendt.com/en/all-products/nonwoven-abrasive-and-coated-abrasive/


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Jakub

    široká škála použitia

  2. Pavol Rattár

    Zaujímavý nástroj. Mnoho oblastí použitia.

Ďalšie články

Zoznámte sa s bezuhlíkovým motorom

Čo myslíte, je bezuhlíkový motor oprávnene čoraz viac používaný v akumulátorových náradiach ? Z hľadiska výkonu a údržby predstavuje tento motor významný pokrok. Aby sme pochopili princíp fungovania bezuhlíkového motora, musíme si najskôr vysvetliť, ako funguje jeho predchodca - uhlíkový motor.

Ručná okružná píla – bezpečné nebezpečné náradie

Do „rodiny“ okružných, resp. kotúčových píl patrí najmä ručná okružná píla, pokosová píla a stolová okružná píla – cirkulárka. Nástrojom je pílový kotúč. Prvú ručnú okružnú pílu, ktorá sa podobala tým dnešným, vynašiel v roku 1923 Edmond Michel a mala šnekový pohon. Hromadne sa začala predávať pod značkou Skilsaw, preto sa prenosné okružné píly v niektorých krajinách dodnes často nazývajú Skilsaw alebo Skil Saw.

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.