Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

HERMAN IceCut – dravec na ľad a kosti

Ďalšou novinkou z radu pílových listov do chvostovej píly je špeciálny pílový list HERMAN RY-60 IceCut vyrobený z nereze.

Nie je to nástroj typický pre stavbára alebo strojára, aj keď sa môže hodiť aj im... Je určený na pílenie kostí, mrazených potravín a ľadu. Delenie takýchto materiálov nebolo nikdy jednoduchšie. S nepatrnou námahou si poradí aj s prepílením hrubých kostí. Je november, blížia sa Vianoce a s nimi aj obdobie jesenných zabíjačiek, celoročne ho môžu využiť napríklad aj poľovníci. Možno ste si niekedy kládli otázku, ako sa delia kosti alebo ľad v potravinárstve. Nožom alebo sekáčom by to nebolo efektívne a týmito nástrojmi nie vždy „trafíte“ to správne miesto. Preto je tu potrebné použiť vhodné náradie s príslušným nástrojom. A tu prichádza na rad ozajstný špecialista na tieto úkony HERMAN IceCut.

Obr. 1. Pílový list HERMAN RY-60 IceCut

Obr. 1. Pílový list HERMAN RY-60 IceCut

Aj keď to znie zvláštne, z technického pohľadu sú ľad, kosti a mrazené potraviny obrobky.

Čo majú spoločné?

Kosť asi všetci považujeme za tvrdý materiál, hlboko zmrazenému mäsu sa nie náhodou hovorí „zmrazené na kosť“ – takže zase ide o tvrdý „obrobok“. Ľad je pevné skupenstvo vody a vieme, že voda pri tuhnutí zväčšuje svoj objem – hustota ľadu je preto menšia ako hustota vody a ľad pláva na povrchu vody.

Čo sa týka konštrukcie pílového listu – najmä teda z pohľadu reznej geometrie zubov sú to celkom zaujímavé obrobky. Asi najbližšie z hľadiska „ozajstných obrobkov“ by sme mohli považovať tvrdé a ešte neusušené drevo (napr. dub, buk, orech, čerešňa). Preto vzdialenosť medzi zubami tohto špeciálu je podobná, ako pri pílových listoch na drsné rezanie dreva (od 3 do 6 t.p.i.).

Rozostup zubov pílového listu HERMAN RY-60 IceCut je 8,5mm, to znamená, že má 3 t.p.i.

Skratka t.p.i. (tooth per inch - počet zubov na jeden palec) udáva, aká je hustota osadenia zubov na pílovom liste. Presnejšie, koľko zubov je na dĺžke jeden palec (2,54 cm) pílového listu.

Je veľký rozdiel rezať živé konáre v záhrade, obsahujúce miazgu a rezať suché smrekové dosky. Oba obrobky patria do kategórie „drevo“, ale práve pre rozdielnu vlhkosť týchto obrobkov majú pílové listy úplne inú geometriu zubov.

Na pílenie živého dreva sú najvhodnejšie brúsené a do strán rozvedené zuby (označované CS - Crossground Set alebo Ground & Side Set), na pílenie suchého dreva si vystačíme s frézovanými a rozvedenými zubami (označované MS – Milled & Side Set). Pravda, pílovým listom s frézovanými zubami odpílime aj čerstvé drevo, nepôjde to však „ako po masle“. A to ani vtedy, keď budú zuby a vzdialenosti medzi nimi dostatočne veľké.

Pílenie bravčovej kosti

Obr. 2. Pílenie bravčovej kosti

Obr. 3. Frézované, rozvedené zuby

Obr. 3. Frézované, rozvedené zuby

Za najvhodnejšie usporiadanie zubov pre pílový list na rezanie kostí a ľadu sa javia frézované a rozvedené zuby – teda vyklonené striedavo do strán. To preto, lebo štruktúra kosti je bližšie štruktúre suchého dreva ako štruktúre živého dreva. Takéto usporiadanie zubov nám umožní rýchly, plynulý rez bez námahy. Pracovná dĺžka pílového listu IceCut je 280mm a jeho celková dĺžka je 300mm. Vďaka tomu si hravo poradí aj s hrubým ľadom alebo kosťou.

Usporiadanie je teda podobné ako pri pílových listoch na suché drevo, avšak s tým rozdielom, že šírka rezu je takmer dvojnásobná ako hrúbka tela pílového listu. To preto, aby „vlhké piliny“ z čerstvých kostí mali dosť priestoru a „nezasekli“ pílový list pri práci - v praxi to znamená, že pílový list hrubý 1,2mm má šírku rezu viac ako 2mm.

Pílový list je v zábere pri pohybe dopredu a aj dozadu, preto je rez drsný. Je len samozrejmosťou, že aj zmrazené kosti považujeme za čerstvé – veď načo by niekto mrazil vysušené kosti. Rezanie vysušených kostí a rezanie čerstvých kostí je totiž podobný problém ako rezanie suchého a živého dreva.

Základnou surovinou väčšiny pílových listov je vysokolegovaná uhlíková oceľ HCS (High Alloyed Carbon Steel), chróm-vanádiová oceľ Cr-V alebo bimetalová oceľ. Často sa stretávame aj so zubami z tvrdokovu. Náš špeciálny pílový list je celý z nereze – to preto, aby dokázal odolávať korózii, keďže sa používa aj v potravinárstve a teda často prichádza do styku s vodou.

Video: Pílenie bravčovej kosti

Tento nástroj má univerzálny 1/2" driek, pre uchytenie v bežne používaných chvostových pílach s rýchloupínacím systémom.

Často v našich článkoch píšeme: kto sa vyzná, ušetrí. Takže aj tu si niekto môže položiť otázku – načo mu je pílový list z nereze, keď si môže vybrať podstatne lacnejší z uhlíkovej ocele alebo chróm-vanádiový. Veď s podobnou reznou geometriou a vzdialenosťou medzi zubami, ako má tento špeciál, nájde veľa omnoho lacnejších pílových listov.

Aj ušetriť však treba vedieť. Bežné pílové listy sú nastriekané farbou, ktorá sa pri pílení ošúcha a jej čiastočky sa zachytia na obrobku. Pri styku s vlhkým obrobkom sa nedá zabrániť korózii – možno iba naolejovaním, aj to len čiastočne.

Ušetriť sa teda dá, ale potom prajeme dobrú chuť k acetónovej farbe, korózii a k olejom!

Svoje uplatnenie nájde v mäsokombinátoch alebo pri domácich zabíjačkách pri spracovaní mäsa.

Kľúčové slová: pílenie mrazených potravín, pílenie ľadu, mrazené mäso, chvostovka, pílka, elektrické chvostové píly

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN
https://sk.wikipedia.org/wiki/Ľad


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Silvia Hanzelová

    Poučný článok, super vec pre poľovníkov

  2. Peter Mudrik , FOX NITRA s.r.o.

    Kvalitný výrobok a zaujímavý článok.

  3. Ivan Šatara

    zaujímavé a poučné

  4. Jan Fafrák

    Absolutna spokojnosť s nákupom

  5. Michal Petrulák

    Poučný a inšpirujúci článok

Ďalšie články

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.