Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Čistota náradia je základom údržby

Možno by ste neverili, koľko servisných zásahov by nemuselo byť, keby nebolo lajdáctva a chýbajúcej aspoň minimálnej starostlivosti. To, čo Vám v tomto článku poradíme, nestojí prakticky žiadne peniaze, ale ich veľa dokáže ušetriť.

Žiadny stroj nefunguje večne. Pravidelnou údržbou aspoň v základnom rozsahu je však možné výrazne znížiť opotrebovanie mechanických častí a riziko vzniku závažnejších porúch. Väčšina užívateľov bohužiaľ nemá ani tušenie, ako veľmi dokáže správna údržba predĺžiť životnosť náradia a koľko peňazí je možné ušetriť za zbytočne drahé opravy spôsobené zanedbanou údržbou alebo za častejšie nákupy nového náradia. Venovať pozornosť údržbe sa preto oplatí.

Dnes sa zameriame na čistotu náradia. Verte mi, že keď dodržíte jednoduché zásady uvedené v tomto článku, výrazne znížite nutnosť opráv Vášho náradia – alebo opravu aspoň značne oddialite. Veľakrát stačí po práci náradie iba vyčistiť (video 1).

Video 1. Rýchle vyčistenie náradia

Prach a piliny

Pod čistotou náradia nerozumieme iba čistotu plášťa (krytu) elektrického náradia, ale najmä čistotu v jeho „útrobách“. Reč je o prachu (uhlové brúsky, kombinované vŕtacie alebo sekacie kladivá, skrutkovače...) alebo o pilinách (chvostové, priamočiare alebo okružné píly...). Skrátka, rôzne drobné nečistoty.

Obr. 1. Piliny a prach

Obr. 1. Piliny a prach

Môže ich byť viac alebo menej v závislosti od druhu práce a spracovávaného materiálu. Z hľadiska „typu“ a množstva týchto nečistôt nie je pílenie OSB dosky priamočiarou pílou a rezanie drážok uhlovou brúskou s diamantovým kotúčom do betónu vôbec porovnateľné (obr. 1).

Dýchacie cesty pracovníka sú pri práci obvykle chránené respirátorom. Ochranu však potrebuje aj samotný stroj - prach prenikajúci ventilačnými otvormi sa usadzuje vo vnútri „labyrintu“ kanálov, zhoršuje účinnosť chladenia motora, preniká do ložísk, usadzuje sa na vinutí motora a pri komutátorových motoroch zanecháva škrabance a ryhy na komutátore a uhlíkových kefách.

Preto, keď hovoríme o pravidelnej – alebo, ak chcete, o každodennej údržbe - máme na mysli údržbu v intervaloch primeraných druhu práce a obrábanému materiálu.

Čo znamená „primerané intervaly“

Priamočiaru pílu, s ktorou pílime OSB dosky, nám stačí vyčistiť pri každodennom používaní jedenkrát týždenne, ale uhlovú brúsku, s ktorou každý deň režeme drážky do betónu, nestačí vyčistiť iba po skončení zmeny. Inými slovami – nečakajte od nás kalendár s rozpisom údržby. Rozhodnite sa sami tak, ako Vám káže sedliacky rozum. Ale radšej častejšie ako zriedka.

Prečo je čistenie dôležité

Význam chladenia, dôležitosť čistoty ventilačných štrbín, ako aj vysvetlenie, kde sa stráca elektrická energia, za ktorú platíme a pochopenie príkonu, výkonu a účinnosti spolu veľmi úzko súvisia.

Na výstupe máme vždy iba časť energie, ktorú sme do náradia priviedli (obr. 2). Väčšinu strát elektrických ručných náradí tvoria tepelné straty a ich výška závisí najmä od typu a konštrukcie motora. Kým pri bezkefových motoroch BLDC a PMSM ide o 10 až 20%, pri komutátorových motoroch s uhlíkovými kefami dosahujú tepelné straty až 40%, niekedy aj viac. Takéto elektrické náradie napríklad s príkonom 1000W „vyrobí“ 400W tepla. Na vyhriatie miestnosti to síce nestačí, ale „potiahlo“ by to desať nabíjačiek notebookov naraz.

Obr. 2. Príklad 60% účinnosti uhlovej brúsky

Obr. 2. Príklad 60% účinnosti uhlovej brúsky

Obr. 3. Ventilátor (1), stator (2), rotor (3), plášť (4), nasávanie (5), vyfukovanie (6)

Obr. 3. Ventilátor (1), stator (2), rotor (3), plášť (4), nasávanie (5), vyfukovanie (6)

Teplo je potrebné dostať zo stroja von. To je úloha ventilačného systému a usmerneného prúdenia vzduchu (obr. 3.) vo vnútri stroja: vstupuje nasávacími štrbinami, pokračuje labyrintom spletitých ciest a kanálikov a vystupuje vyfukovacími štrbinami.

Chladiaci vzduch je nasávaný do motora elektrického ručného náradia vďaka podtlaku. Dostatočný podtlak, nevyhnutný pre nasávanie potrebného množstva vzduchu, je vytváraný otáčkami ventilátora a tvarom jeho vrtule, ktorá sa často pri niektorých náradiach so zvýšeným nárokom na chladenie a teda aj objem nasávaného vzduchu podobá turbíne.

Keď sú tieto spletité cesty a kanáliky zúžené alebo upchaté usadenými nečistotami, a / alebo sú otáčky ventilátore nedostatočné, chladenie je nefunkčné.

Dôležitá poznámka

K vytvoreniu dostatočného podtlaku musí mať rotor dostatočné otáčky – 100% hodnoty podtlaku je vytvorených pri nominálnych otáčkach. Keď otáčky klesnú (napríklad preťažením), klesnú úmerne aj otáčky ventilátora.

Podtlak však neklesá priamo úmerne – napríklad pri poklese nominálnych otáčok na polovicu klesne podtlak na štvrtinu. To je aj odpoveď na otázku, prečo je nutné zaťažiť náradie tak, aby pracovalo (aspoň približne) v rozsahu nominálnych otáčok.

Samozrejme, výrobcovia (nie všetci) robia všetko, čo je v ich silách: pancierujú vinutia, používajú prachotesné časti, ale stále nie je možné úplne odstrániť túto pohromu a s prachom musíme bojovať ďalej.

Nebezpečný je najmä kovový prach, vznikajúci pri brúsení povrchu kovových obrobkov. Jemné čiastočky sú vodivé a môžu spôsobiť skraty. Najcitlivejšie sú vypínače, vinutia motorov a v prípade komutátorových motorov uhlíkové kefy alebo ich držiaky (obr. 4).

Obr. 4. Citlivé súčiastky zanesené kovovým prachom

Obr. 4. Citlivé súčiastky zanesené kovovým prachom

Tri stratégie boja s prachom a pilinami

Prvou je minimalizovať prenikanie prachu dovnútra prekrytím vetracích otvorov rôznymi filtračnými materiálmi, napríklad ženskými nylonovými pančuchami . Toto riešenie má v určitých prípadoch právo na existenciu, avšak vzhľadom na veľkú hustotu „filtra“ bráni nasávaniu dostatočného objemu vzduchu potrebného pre chladiaci systém a je spojené s prehriatím motora.

Obr. 5. Odnímateľný filter (1) na brúske HERMAN WX-12505

Obr. 5. Odnímateľný filter (1) na brúske HERMAN WX-12505

Takáto „svojpomocná“ metóda by sa však mohla aplikovať v nejakej podobe napríklad vo veľmi prašnom prostredí s malým objemom práce. Niektoré moderné náradia skutočne majú filtre s veľmi hustými mriežkami (obr. 5). Zachytia veľa prachu a nečistôt, musia sa však často čistiť – upchatím sa zastaví prívod vzduchu pre chladiaci systém.

Druhou je udržiavať poriadok na pracovisku a odstrániť nečistoty - najlepšie vysávačom – nech usadený prach nevytvára zvírením zbytočne viac prachu. Niektoré náradia sú vybavené prírubou pre pripojenie vysávača – používajte to vždy, keď je to možné. Takto pripojený vysávač nám často umožňuje pracovať bez ochrany dýchacích ciest a zlepšuje viditeľnosť pracovného priestoru. Ide o účinný spôsob pre výrazné zníženie prenikania prachu do útrob náradia.

Treťou stratégiou je pravidelné čistenie. Na začiatku tohto článku sme Vám ukázali, ako prakticky za minútu vykonáte rýchle, ale veľmi potrebné vyčistenie náradia. Nepotrebujete k nemu nič, iba minútu času a dúchadlo alebo stlačený vzduch.

Pozrite si aj dôkladnejší variant čistenia (video 2). Tento je dobré urobiť napríklad každých 20 – 60 hodín práce náradia – zase to závisí len a len od charakteru práce a opracovávaného materiálu.

Napríklad pri každodennom niekoľkohodinovom brúsení aspoň jedenkrát týždenne. Vo videu (2:30) uvidíte, že aj napriek vyfúkaniu náradia po rozobratí v ňom zostane stále ešte veľa prachu.

Nezabudnite pritom skontrolovať aj uhlíkové kefy a stav komutátora. Ak si na tento úkon netrúfate, dajte si náradie vyčistiť a prekontrolovať v odbornom servisnom stredisku.

Video 2. Dôkladné vyčistenie náradia

Záver

S elektrickým ručným náradím pracujte v rozsahu nominálnych otáčok (aby mal ventilátor „dobrý ťah“) a udržujte ho v čistote (aby vzduch prúdil bez prekážok).

V prípade, že sú nečistoty príliš usadené a nie je ich možné vyfúkať stlačeným vzduchom, nikdy si nepomáhajte kovovými predmetmi, napríklad skrutkovačom. Kov určite zanechá škrabance na čistených miestach plastového krytu a na týchto ryhách alebo škrabancoch sa ľahšie zachytí prach. Musia ostať hladké – aby prach preletel a nie sa zachytil. Je určite lepšie urobiť to tenkým štetcom alebo drevenou paličkou vhodnej veľkosti.

Zo všetkých náradí najviac trpia uhlové brúsky. Na druhom mieste sú vŕtacie a sekacie kladivá, avšak tieto patria medzi najzložitejšie elektrické náradia – rozobrať a poskladať kladivo bez príslušných zručností a znalostí nie je úplne jednoduché. A ostatné náradia sú z hľadiska znečistenia v princípe ďaleko za kladivami a väčšinou si vystačíte ich dôkladným prefúkaním.

Neoddeliteľnou súčasťou údržby elektrických ručných náradí je mazanie pohyblivých častí. O tom si však viac povieme v niektorom z ďalších článkov.

Kľúčové slová: údržba, elektrické náradie, čistenie náradia, údržba náradia, uhlová brúska, vŕtacie a sekacie kladivá

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN
https://imartpk.com/power-tools/angle-grinder-maintenance-care-all-you-need-to-know/
https://adsy.me/home_questions/how-to-clean-an-angle-grinder/


Získať kupón v hodnote 10 € je jednoduché:

1. Ohodnoťte článok
Pridať recenziu

2. Odpovedzte správne na otázky z článku
Spustiť kvíz

Recenzie článku

  1. Martina Patakova

    super clanok, poučný

  2. silvia

    Dobré je dozvedieť sa niečo ,čo nám pomôže predížiť si životnosť náradia.

  3. Bohuš

    Môžem potvrdiť zo skúsenosti že čistota naradia sa vyplatí

Ďalšie články

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.
×