Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Zuby pílových kotúčov do okružných píl a ich najčastejšie kombinácie

ATB, HATB, HiATB, FTG, H-ATB, WZ, HATB, Hi-ATB, FZ, High-ATB, FA, TCG, FAS, TZ, ATBR, HLTCG, TR-F …

Neprehľadné? Určite, ale aj s takýmito označeniami sa môžete stretnúť a áno, môže z toho bolieť hlava. V nasledujúcom texte si vysvetlíme, ako sa v tomto neprehľadnom svete označení orientovať.

V prvom rade treba povedať, že ešte donedávna sme poznali iba celokovové oceľové kotúče vyrobené najmä z chróm-vanádovej ocele. Teleso kotúča aj jeho zuby boli z toho istého materiálu. Rýchlo sa otupili, ale mohli sme ich takmer donekonečna ostriť. Šírka zubov aj telesa bola rovnaká. Dodnes sa používajú hlavne na rezanie stavebného znečisteného dreva a palivového dreva.

Do popredia sa však „derú“ rezné kotúče s tvrdokovovovými doštičkami, označované ako HM / HW / TC, TCT a podobne. Zuby, upevnené po obvode na teleso kotúča, sú z tvrdokovových doštičiek z karbidu wolfrámu. Majú rôznu geometriu, osadzujú sa v rôznom počte a v rôznych kombináciách, majú rôzne uhly čela a chrbta… To všetko má vplyv na kvalitu rezu a účel použitia. Takéto kotúče si v porovnaní s celokovovým zachovávajú svoje rezné vlastnosti podstatne dlhšie. Treba však povedať aj to, že sú síce veľmi tvrdé, ale aj krehké. Preto sú ich zuby obvykle chránené, napríklad silikónovým krúžkom. Aj tieto zuby je možné brúsiť, avšak zďaleka nie toľkokrát ako celokovové.

 

Základné štyri skupiny zubov

Na prvý pohľad zložité označenia zatriedime do štyroch skupín.

Obr. 1. Zuby ATB

Striedavo šikmé zuby

Najčastejšie označenie: ATB (Alternate Top Bevel) alebo WZ (Wechsel Zahn).

ATB zuby majú skosenie od hornej, vonkajšej časti zubu smerom nadol, k opačnej strane pílového listu. Uhol skosenia je v rozmedzí od 10 do 20 stupňov a je rovnaký u oboch zubov. Zuby sú umiestnené striedavo vpravo a vľavo, okolo celého obvodu kotúča.

 

Skosenie pod uhlom 20 stupňov zabezpečí čistejší rez ako skosenie pod uhlom 10 stupňov. Zuby ATB, najmä tie s väčším počtom, sú najvhodnejšie pre priečne rezy v dreve. Platí teda, že čím je uhol väčší, tým je rez čistejší, avšak zuby sa skôr otupia a rezanie je pomalšie.

Použitie: univerzálne v mäkkom a tvrdom dreve, drevovláknitých materiáloch, dyhovanej preglejke a pod. Čím väčší počet zubov, tým čistejší rez, a tým krajšie priečne rezy.

Obr. 2. Obvyklé uhly skosenia zubov ATB

 

Obr. 3. Zuby Hi-ATB: uhol skosenia 25-38

Podskupinou ATB zubov sú striedavo šikmé zuby s veľkým skosením – viac ako 25 stupňov. Označujú sa Hi-ATB (High ATB, HATB, Hi-ATB, Hi/ATB, H-ATB…).

Sú optimalizované pre vykonávanie najčistejších a najdokonalejších rezov. Zväčša sa vyrábajú s vyšším počtom zubov. Štíhle a ostré hroty sa však rýchlejšie opotrebujú, preto majú kotúče so zubami Hi-ATB kratšiu životnosť ako iné typy zubov. A potrebujú silný stroj – veľký počet zubov kladie pri rezaní vyšší odpor. Použitie: výborné rezné vlastnosti najmä v materiáloch háklivých na čistotu rezu, napr. lamináty, dyhy a preglejky. Sú tiež skvelé na veľmi jemné rezy v tvrdom dreve.

 

Ploché zuby

Najčastejšie označenie: FTG – Flat Top Grind alebo FZ – Flach Zahn.

Umožňujú rýchle a efektívne rezy, sú odolné a majú dlhú životnosť. Nevýhodou je, že rez nie je pekný a spôsobuje trhanie vlákien (napr. v dreve), preto sa kotúče so zubami FTG nepoužívajú na priečne rezy, ani na rezanie tam, kde je dôležitý vzhľad rezu. Sú to jediné zuby, ktoré zanechávajú pri rezaní dokonale rovné dno zárezu a pre takéto aplikácie sú ideálne. Aj z tohto dôvodu ich veľmi často nájdeme v kombinácii s inými typmi zubov. Pôsobia totiž ako dláto, ktoré čistí vnútorné hrany drážky a vyrovnáva dno rezu.

Použitie: na rýchle rezanie dreva pozdĺž vlákien v dreve a na aplikácie, kde potrebujeme dokonale rovné dno zárezu.

Obr. 4. Tvar zubov FTG

 

Obr. 5. Ploché skosené zuby

Ploché skosené zuby

Najčastejšie označenie : FAS alebo FA

Obvyklé skosenie vonkajších hrán je 30 – skosená je vždy striedavo jedna hrana. Kotúč s takýmito zubami má vysokú odolnosť voči cudzím telesám v rezanom materiáli, napr. klince, zvyšky betónu a pod.

Použitie: na stavbách na rezanie stavebného dreva, debniacich a drevotrieskových dosiek, pri vhodnej kombinácii počtu zubov, vzhľadom na priemer kotúča, spolu s uhlom čela a chrbta zubu, sa používa na rezanie oceľových materiálov.

 

Trapézové zuby

Najčastejšie označenie: TCG- Triple-Chip Grind alebo TZ – Trapez Zahn

Štvoricu najviac používaných zubov uzatvárajú trapézové zuby. Sú lichobežníkového tvaru, obvykle so skosením 45 stupňov po oboch stranách.

Použitie: najmä v kombinácii s plochými zubami.

S uvedenými typmi zubov sa stretneme najčastejšie. Zvyšok sú iba kombinácie týchto typov.

Obr. 6. Trapézový zub

 

Najčastejšie kombinácie zubov

Obr. 7. Zuby ATBR

Striedavo šikmé a ploché zuby

Mali by byť označené kombináciou písmen podľa typov jednotlivých zubov, teda ATB + FTG, alebo WZ+FZ, ale nie je to tak. Označujú sa ATBR (Alternate Top Bevel with Raker), teda „Alternatívny horný skos s hrabľami“. Opodstatnenie tohto názvu si hneď vysvetlíme.

Najpoužívanejšia je kombinácia štyroch striedajúcich sa skosených zubov ATB a jedného plochého zubu FTG. Tento piaty zub v sérii je označovaný ako hrable – to preto, lebo „upratuje“ po predchádzajúcich štyroch zuboch.

 

Jeho ploché horné hrany sú totiž kolmé k telesu kotúča a v záreze pracuje podobne ako dláto. Vysekáva z drážky to, čo tam zanechali predchádzajúce zuby. Upratuje.

Použitie: pre rýchle a čisté rezy s čistým hranami do mäkkého a tvrdého dreva, drevených trámov a drevotrieskových dosiek, optimalizované na priečne rezy. Slušne fungujú aj pri pozdĺžnych rezoch, takže ich považujeme za dobrú univerzálnu konštrukciu zubov.

Trapézové a ploché zuby

Najčastejšie označenie: HLTCG (High-Low Tripple Chip Grind) alebo TR-F (Trapez – Flat)

Trapézové a ploché zuby sú umiestnené striedavo po obvode kotúča, pričom plochý zub je umiestnený nepatrne nižšie. Úlohou trapézového zubu je zdrsnenie rezu, za ním nasledujúci plochý zub – opäť vo funkcii „hrablí“ – čistí zárez. Výsledkom tejto kombinácie je odolný a stabilný kotúč s nízkym odporom zubov pri rezaní, veľmi malým vytrhávaním okrajov a rýchlym uvoľňovaním triesky. Kombinácia je vhodná na rezanie materiálov s pevným povrchom, aj pre rezanie železných a neželezných kovov.

Použitie: lepené materiály, laminované drevotrieskové dosky, plasty, tvrdé drevo, ale aj oceľ, meď alebo hliník.

Obr. 8. Zuby HLTCG

 

Záver

Uvedené pravidlá a princípy sú platné aj pre iné typy zubov, s ktorými sa môžeme v praxi stretnúť. Ich pochopením si dokážeme lepšie predstaviť, čo sa deje pri procese rezania a nebude pre nás problém pustiť sa do prípadnej diskusie o zuboch s predavačom za pultom. Skontrolujme si tvary a osadenie zubov aj na novom kotúči. Najmä pri tých do ručných okružných píl budeme potrebovať lupu – zuby sú totiž tak malé, že ich voľným okom nemusíme vždy dobre identifikovať. A tieto vedomosti sa nám zídu aj vtedy, keď máme niekoľko použitých kotúčov, no chýba informácia, pre aké rezanie sú vhodné.

 

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN
https://www.woodcraft.com/blog_entries/choosing-the-right-table-saw-blades
https://expertdie.com/all-about-saw-blades
https://df.tuzvo.sk/sites/default/files/10-1-13-siklienka-kminiak-argay_1_0_0_0_0_0_0.pdf


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Ján Francisci

    Vela typov zubov. Človek je stoho aj zmetený

  2. Jakub

    článok ktorí uvedie do problematiky

Ďalšie články

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.