Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Chvostová píla – nedocenené náradie

Chvostová píla (chvostovka, šabľová píla, mečová píla) je fantastické multifunkčné náradie s perspektívnou budúcnosťou. Má tak široký rozsah rezania, že sa mu nevyrovná žiadne iné náradie. V spojení s vhodnými pílovými listami môže rezať drevo, preglejku, oceľ, nerez, liatinu, plasty, sklo, tehly, dlažbu, kompozitné materiály, pórobetón a rôzne iné stavebné materiály. Tiež reže na takých miestach, kde možnosti iných náradí končia. V stavebníctve sa uplatní všade. Je veľmi pravdepodobné, že sa jedného dňa stane jedným z najrozšírenejších náradí.

Z čoho sa skladá chvostová píla

Kľúčovými prvkami chvostovej píly sú vodiace sane (1) s opornou pätkou. Vodiace sane je možné v určitom rozsahu vysúvať a fixovať v nastavenej polohe tlačidlom (2) aretácie. Pätka týmto nastavením nielen umožňuje meniť dosah pílového listu, ale pri rezaní sa opiera o rezaný materiál a zabraňuje píle tlačiť sa od rezu alebo sa k nemu pri jej pohybe ťahať. Vhodné nastavenie taktiež znižuje vibrácie pílového listu pri rezaní, poskytuje obsluhe väčšie pohodlie a zvyšuje rýchlosť aj kvalitu rezania.

Samozrejmosťou moderných chvostových píl je držiak (3) pílového listu s rýchloupínacím systémom, umožňujúcim vymeniť pílový list (4) v okamihu za iný, a to bez použitia akéhokoľvek dodatočného nástroja. Rýchlosť kmitov je zväčša možné nastavovať plynule vypínačom (5) s reguláciou. Niektoré modely majú reguláciu riešenú samostatným regulačným prvkom.

Obr. 1. Hlavné časti chvostovej píly

 

Porovnanie chvostovej píly a priamočiarej píly.
Chvostová píla má podobný princíp činnosti ako priamočiara píla. Po zapnutí motora sa pomocou prevodového mechanizmu (prevodovka s excentrickou vačkou) premení otáčavý pohyb motora na vratný, pri ktorom sa rezný účinok dosahuje tlačením a ťahaním pílového listu.

Obr. 2. Prevodovka s excentrickou vačkou

Obe tieto náradia však majú rôzne výhody.

Chvostová píla má pílový list uchytený v horizontálnej polohe a vďaka nastaviteľnej pätke umožňuje pílenie na akomkoľvek povrchu, v akejkoľvek polohe, na ťažko prístupných miestach, pod uhlom a aj priamo pri stene.

Priamočiara píla má pílový list uchytený vo vertikálnej polohe a umožňuje precíznu prácu len na rovnom povrchu.

Moderné chvostové píly, najmä tie pre profesionálne použitie v stavebníctve, sú osadené lítium-iónovým akumulátorom s napätím 18 V a kapacitou aspoň 4 Ah a konštruované s dobre rozloženým ťažiskom. Vďaka tomuto umožňujú pracovať na neprístupných miestach a aj v nepohodlných polohách, napríklad nad hlavou.

Rozsah použitia

Keď hľadáte alternatívu medzi modernými nástrojmi, ktoré dokážu vykonávať rôzne rezné úkony, potom je najlepšou voľbou práve chvostová píla. Dôvodom práve pre jej schopnosť rezať všetky druhy materiálov.

Obr. 3. Rezanie drevenej latky tesne pri stene

Obr. 4. Rezanie oceľovej trubky v rovine so stenou

 

Šplhanie po strechách alebo po stromoch s naštartovanou motorovou pílou nie je veľmi praktické a bezpečné, aj na to sa oveľa viac hodí ľahšia chvostová píla. Kúrenár ani vodoinštalatér neodreže oceľovú ani plastovú rúrku tesne pri stene uhlovou brúskou. Štíhla konštrukcia tela a dlhý, pružný pílový list umožňujú rezať tam, kde by sa píla na železo nezmestila, rezať rúry alebo armovacie tyče v jednej rovine so stenou, podlahou alebo iným povrchom nie je možné bez chvostovej píly…

Vlastne je. Je to možné.

Obr. 5. Rezanie drevenej palety s klincami

Stena sa totiž môže aj vysekať, aby sme sa dostali k potrubiu napríklad pílkou na železo alebo uhlovou brúskou. A po odrezaní sa môže stena zase opraviť. Aj tak sa dá pracovať – otázkou je výsledný efekt.

Chvostová píla s vhodným pílovým listom reže bez iskier, nerozptyľuje po okolí nečistoty vznikajúce pri rezaní iným náradím, pri rezaní tehál a cementových blokov menej práši. Osvedčila sa pri búracích prácach – ľahko sa s ňou pília rámy dverí, okenné rámy, kanalizačné a vykurovacie rúry. Je nenahraditeľná pri rezaní karosérií alebo skorodovaných skrutiek.

Dá sa s ňou robiť všetko to, čo s ručnou pílkou na drevo alebo kov, ale efektívnejšie, rýchlejšie a pohodlnejšie. Jednoducho – chvostová píla v kombinácii s vhodným pílovým listom je špecialita, ktorú ocení každý stavbár.

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN
https://en.wikipedia.org/wiki/Reciprocating_saw


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Jakub

    super náradie využiteľné na všetko možné

Ďalšie články

Ručná okružná píla – bezpečné nebezpečné náradie

Do „rodiny“ okružných, resp. kotúčových píl patrí najmä ručná okružná píla, pokosová píla a stolová okružná píla – cirkulárka. Nástrojom je pílový kotúč. Prvú ručnú okružnú pílu, ktorá sa podobala tým dnešným, vynašiel v roku 1923 Edmond Michel a mala šnekový pohon. Hromadne sa začala predávať pod značkou Skilsaw, preto sa prenosné okružné píly v niektorých krajinách dodnes často nazývajú Skilsaw alebo Skil Saw.

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.