Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Ako bez problémov vymeniť kotúč v uhlovej brúske

Prečo nie je jedno, ako založíte nástroj do uhlovej brúsky? Ako predísť problémom pri jeho výmene a na čo si dať pozor, aby ste ušetrili čas a chránili svoju brúsku…

Väčšinu nástrojov pre uhlovú brúsku zakladáme intuitívne alebo podľa priloženého jednoduchého návodu. Napríklad diamantové kotúče montujeme tak, aby bol smer otáčania rovnaký ako smer, ktorý udáva šípka na telese nástroja.

Brúsne abrazívne kotúče a lamelové kotúče nasadzujeme zase vypuklou stranou prelisovaného stredu na prírubu uhlovej brúsky (inak by sme nemohli brúsiť), nástroje so závitom naskrutkujeme na hriadeľ a pod.

Pri rezných abrazívnych nástrojoch je však jeden detail, ktorý si pri výmene málokedy uvedomíme.

 

Stredový oceľový krúžok a jeho význam

Jedná sa o tenký pozinkovaný výlisok s nepatrnou prírubou na vnútornom medzikruží. A práve tá definuje vnútorný otvor nástroja. Výrobcovia obvykle používajú stredové oceľové krúžky s niekoľkými otvormi aj v medzikruží. Do týchto otvorov sa pri lisovaní dostane trocha zmesi a po vypálení v peci sa takto fixuje poloha krúžku na nástroji.

Napriek tomu, že je to najlacnejší komponent pri výrobe, má dôležité funkcie:

  1. zabezpečuje pevnejšie uchytenie kotúča a a tak zvyšuje bezpečnosť pri práci
  2. presne definuje vnútorný otvor kotúča – 22,23mm
  3. zamedzuje „zahryznutiu“ kotúča do vnútornej príruby uhlovej brúsky a umožňuje tak jeho ľahšiu výmenu

 

Príruba uhlovej brúsky

Je nenahraditeľnou súčasťou bezpečného uchytenia rezného kotúča v náradí.

Na jej styčnej ploche sú po obvode drážky v medzikruží – to preto, aby lepšie fixovali kotúč po zatiahnutí upínacej matice, a aby nedošlo k jeho samovoľnému uvoľneniu.

Správne upevnenie rezného kotúča

Rezný kotúč sa zakladá do uhlovej brúsky tak, aby stredový oceľový krúžok (1) kotúča dosadol na drážky príruby (2). Potom stačí naskrutkovať upínaciu maticu (3), zatlačiť tlačidlo aretácie vretena (4), utiahnuť kotúč primeranou silou (s citom) montážnym kľúčom (5) – a hotovo.

V návodoch a pokynoch sa často stretneme s pojmom „utiahnuť s citom“, no nikdy nebol presne definovaný. . Znamená „ani silno, ani slabo“ – teda s citom ?.

Zbytočne silno utiahnutá upínacia matica môže naozaj spôsobiť problém pri výmene nástroja. Niekedy nepomôže ani hrubá sila, ani sekáč a kladivo. Pri takomto násilnom spôsobe sa príruba či hriadeľ brúsky môže ľahko poškodiť a náradie nakoniec skončí v servise.

Ak je matica dotiahnutá slabo – najmä na brúskach s dobehovou brzdou – môže sa po vypnutí uvoľniť sama. Síce pri tom nehrozí žiadne veľké nebezpečenstvo, ale hľadať po celej dielni zakotúľanú maticu, nástroj a niekedy aj prírubu, nie je nič príjemné. Pri dodržaní správneho postupu je prakticky vylúčené, aby sa kotúč pri práci „zahryzol“ do príruby a jeho uvoľnenie pri výmene je otázka sekúnd.

Len pre istotu: pred akoukoľvek výmenou nástroja v uhlovej brúske ju nezabudnite odpojiť od elektriny.

Zdroj:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Jakub

    kľúč je určite dôležitý ale postupne sa stretávam s ručnými upínacími maticami

  2. jano

    Tlačidlo aretácie zablokuje pohyb vretena, aby sa neotáčalo, keď opatrne uťahujeme maticu k fixácii kotúča. Keby tam aretácia nebola, pri uťahovaní matice by sa otáčalo vreteno s kotúčom aj maticou a nič by sa neuťahlo..., alebo rizikovo, nedostatočne.

  3. Zuzana

    Tlačidlo aretácie vretena by bolo lepšie vysvetliť.

  4. Brutovský prter

    Niečo som sa naučil. Vďaka

Ďalšie články

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.