Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

AXJS-1801: Výkonná aku priamočiara píla s funkciou P-mode

Silná ako elektrická a žiadny prívodný kábel obmedzujúci pohyb – to je prianie každého majstra. Práve toto spĺňa akumulátorová priamočiara píla AXJS-1801. Čoraz viac používané prevedenie priamočiarej píly – v dielni alebo na montáži.

Predstavenie produktu

 

 

Nová priamočiara píla HERMAN AXJS-1801 je vďaka bezuhlíkovému motoru rozmerovo menšia ako jej predchádzajúci model, ale výkonovo nezaostáva ani za väčšími konkurenčnými pílami.

Srdcom píly je výkonný bezuhlíkový BLDC motor, napájaný 18V akumulátormi. Vďaka tomuto motoru je píla pomerne ľahká a dobre sa s ňou manipuluje. Použiť môžeme všetky 18V akumulátory HERMAN Battery Li-ion BL.

Obr. 1. Rez pílou - motor

Obr. 1. Rez pílou - motor

Použitie priamočiarej píly

Obr. 2. Popílené dosky

Obr. 2. Popílené dosky

Vieme ju použiť nielen na priame delenie materiálu, ale majstrovsky si poradí aj s vypilovaním otvorov. Pri použití vhodného pílového listu je teda možné rezať nielen priame línie, ale aj oblúky.

S 5Ah akumulátorom dokážeme urobiť kopec práce. Napríklad viac ako 300 priečnych rezov v suchej smrekovej doske - profil dosky 120 x 20 mm, pílový list HERMAN JW-13 Demony, pílenie bez predkmitu (obr. 2).

Samozrejme nie vždy potrebujeme napíliť takúto hromadu dreva. Vtedy sa hodia akumulátory s nižšou kapacitou - 4Ah alebo 2Ah – a teda aj s nižšou hmotnosťou, čo určite pri práci oceníte.

Píla má kratšie telo ako väčšina priamočiarych píl a preto je obratná a práca s ňou je veľmi pohodlná.

Prepínač rozsahu počtu kmitov

Keďže nie každý materiál je vhodné píliť rovnakou rýchlosťou kmitania pílového listu, máme na výber z dvoch rozsahov počtu kmitov. V rámci zvoleného rozsahu je tu naviac možnosť plynulej regulácie otáčok motora, a to regulátorom zabudovanom vo vypínači. Medzi otáčkami motora a počtom kmitov je priama úmera - znamená to, že pri maximálnych otáčkach je počet kmitov v rámci zvoleného rozsahu maximálny.

Prvý rozsah počtu kmitov je 0-2300 kmitov/minútu. Je vhodný pre pílenie väčšiny kovov.

Keď však potrebujeme píliť napríklad plasty alebo plexisklo, pri vysokom počte kmitov by sa vplyvom zahriatia pílového listu začali tieto materiály roztápať a pílový list by sa zalepil. Okrem vhodného pílového listu sú najmä v takýchto prípadoch dôležité aj rezné rýchlosti.

Obr. 3. Prepínač rozsahu počtu kmitov 0-2300 (1), 0-3000 (2)  a uzávera (3)

Obr. 3. Prepínač rozsahu počtu kmitov 0-2300 (1), 0-3000 (2) a uzávera (3)

Vhodný rozsah pre takéto materiály je 1500-2000 kmitov/minútu. Vieme si pomôcť veľmi jednoducho – silou tlačenia na spínač nastavíme také otáčky motora píly (a teda aj kmity), aké potrebujeme. Pri pílení ocele doporučujeme používať rezný olej, ktorý nastriekame na zuby pilového listu, čím znížime trenie (a tým aj teplotu) a zvýšime jeho životnosť.

Druhý rozsah počtu kmitov je 0-3000 kmitov/minútu a je vhodný pre pílenie dreva. Vyššia rýchlosť v kombinácii s vhodným pílovým listom zaručuje čistý a hladký rez.

Súčasťou prepínača rozsahu počtu kmitov je uzávera hlavného spínača. Ide o bezpečnostný prvok, dôležitý najmä pri prenášaní píly - zabraňuje náhodnému zapnutiu náradia.

"P-MODE"

Obr.4. Graf priebehu počtu kmitov v závislosti tlaku na pílu

Obr.4. Graf priebehu počtu kmitov v závislosti tlaku na pílu

S počtom kmitov súvisí aj jedinečná funkcia "P-MODE".
Píla po zapnutí kmitá pri nižšej rýchlosti - to nám pomáha, aby sme pílenie začali presne v mieste, kde potrebujeme. Po detekcii odporu kladenom obrobkom na pílový list sa píla automaticky prepne do režimu plných otáčok. Tesne pred dopílením materiálu sa opäť prepne do režimu P-mode, pretože na pílu pôsobíme nižším tlakom. Vďaka tomu nedochádza k vytrhávaniu vlákien dreva na konci rezu a rez je čistejší. Zároveň je možné počet kmitov plynulo regulovať spínačom, ako bolo spomenuté vyššie.

Pílenie s predkmitom

Sú práce, pri ktorých nie je dôležitá kvalita rezu, ale rýchlosť pílenia.

V takom prípade máme možnosť voľby jedného z troch stupňov predkmitu pre zvýšenie rýchlosti rezania. Predkmit znamená, že pílový list vykonáva orbitálny pohyb, a pílenie je rýchlejšie a agresívnejšie. Zdvih píly je 26mm. Tento údaj nám hovorí, že pilový list pri práci kmitá 26mm smerom hore / dole.

Obr.5. Prepínač predkmitu

Obr.5. Prepínač predkmitu

Nastavenie uhla rezu

Obr.6. Nastavenie uhla rezu

Obr.6. Nastavenie uhla rezu

Náradiu nechýba ani funkcia rýchlej voľby požadovaného uhla rezu. Jednoduchým povolením zaisťovacej páčky je možné zvoliť uhol pílenia v rozmedzí od -45° až do +45°. Stupnica je zreteľne vyznačená na základni.

Najčastejšie používané uhly sú -45°, 0° a + 45° a tieto sa dajú veľmi rýchlo nastaviť jednoduchým zasunutím píly do príslušnej drážky v základni. Samozrejme okrem týchto najčastejšie používaných uhlov základňu môžeme nastaviť do akéhokoľvek požadovaného uhla v rozsahu -45° až +45° jednoduchým natočením základne voči telu píly a zaaretovaním zaisťovacej páčky.

Základňa

Súčasťou píly je kovová základňa, na ktorej sa nachádza demontovateľná plastová podložka. Plastová podložka je šetrnejšia k povrchu píleného materiálu a bráni jeho možnému poškriabaniu. Pokiaľ pílime materiál, u ktorého na tomto nezáleží, môžeme podložku demontovať. Pod ňou sa nachádza kovový povrch základne, ktorý kladie menší odpor pri pohybe na rezanom materiáli.

Ďalšie výhody

V neposlednom rade je treba spomenúť užitočné osvetlenie pracovnej plochy dvomi LED diódami.

Píla je vybavená rýchloupínacím systémom pílového listu, ktorý umožňuje jednoduchú výmenu pílových listov so štandardnou "T" stopkou a automatické uvoľnenie listu potiahnutím páčky.

Nasávaný vzduch pre chladenie motora je využívaný na výstupe ako dúchadlo (obr.7) - odstraňuje piliny zo zorného poľa pri rezaní. Pri pílení bude stále dobre viditeľná línia rezu.

Obr.7. Automatické odfukovanie pilín

Obr.7. Automatické odfukovanie pilín

V príslušenstve sa nachádza aj nástavec pre pripojenie vysávača.

Základná verzia píly je dodávaná s dvomi 18V 5Ah akumulátormi a rýchlonabíjačkou, ale môžete si ju kúpiť aj vo verzii s 2Ah akumulátormi, samozrejme ak už máte akumulátory HERMAN 18V, kúpiť si ju môžete aj vo verzii holostroj.

Ovládacie prvky a vybavenie

Obr. 8. Prehľad ovládacích prvkov

Obr. 8. Prehľad ovládacích prvkov

  • 1. Prepínač rozsahu počtu kmitov
  • 2. Prepínač predkmitu
  • 3. Upínanie pílového listu
  • 4. Spínač s reguláciou otáčok
  • 5. Páčka na uvoľnenie pílového listu
  • 6. Zaisťovacia páčka základne

Výkonný BLDC motor, Li-ion akumulátory, nízka hmotnosť, funkcia P-mode... všetky tieto vlastnosti predurčujú pílu HERMAN AXJS-1801 na každodenné pohodlné a efektívne pílenie širokého spektra materiálov.

Porovnanie s najbližšou konkurenciou *

Značka Model Napätie
[V]
Počet kmitov
[/min]
Funkcia
P-MODE
Zdvih [mm] Max. hĺbka
rezu - drevo
[mm]
Max. hĺbka
rezu – oceľ
[mm]
Uhol
rezu [°]
Počet
stupňov
predkmitu
Hmotnosť
bez batérie
[kg]
HERMAN Herman AXJS-1801 18 0-3000 áno 26 135 10 od -45
do 45
3 2
BOSCH Bosch GST 185-LI 18 0-3500 nie 26 125 10 od -45
do 45
4 2
Makita Makita DJV180Z 18 0-2600 nie 26 135 10 od -45
do 45
3 2,8
Makita Makita DJV182Z 18 0-3500 nie 26 135 10 od -45
do 45
4 2,6
DeWalt DeWalt DCS334P2 18 0-3200 nie 26 135 10 od -45
do 45
3 2,1
Milwaukee Milwaukee M18FJS-502X 18 0-3500 nie 25 135 10 od -45
do 45
5 2,2
Metabo Metabo STAB 18 LTX 100 18 0-2800 nie 22 100 10 od -45
do 45
4 2
Hilti Hilti SJD 6-A22 22 0-3000 nie 28 150 10 od -45
do 45
3 2,2

 

* Technické údaje konkurenčných produktov boli získané z verejne dostupných zdrojov v októbri 2023 a za ich správnosť nezodpovedáme.

Kľúčové slová: pílový list, kmitacie píly, BLDC motor, Brushless DC motor, Li-ion akumulátor, pílenie dreva, orezávanie, rezanie dreva, rezanie plastov, rezanie ocele, počet kmitov, uhol rezu, uhol pílenia, čistý rez, rýchly rez, predkmit

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Martina P.

    poučné, treba prečítať.

  2. Brutovský Peter st

    Ďakujem za poučné a praktické rady. Je fajn, že robíte takúto osvetu.

  3. Jozef Garbiar

    Herman -Slovenský výrobca, Náradie a , vrtáky a rezné kotúče používam už roky a nikdy ma nesklamali!!!

Ďalšie články

HERMAN - Slovenská značka svetovej kvality

História spoločnosti Herman Slovakia Production s.r.o. sa začala písať pred 30 rokmi. Jej zameranie však bolo úplne iné, ako ho poznáme dnes. V roku 1992 v skromných priestoroch začala firma s predajom elektrotechnických súčiastok, ktorých bol v tom čase na trhu nedostatok.

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.