Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Netkané abrazívne nástroje do uhlovej brúsky

Tam, kde končia možnosti iných brúsnych nástrojov, začínajú netkané abrazíva. Sú výbornou voľbou pre perfektnú finalizáciu výrobkov s tak širokým rozsahom použitia, najmä čo sa týka obrábaných materiálov, že sa im žiadny nástroj nevyrovná.

Čo sú netkané abrazíva

Keď hovoríme o nonwoven brúsnych nástrojoch, o brúsnych rúnových nástrojoch, o brúsnom rúne, netkaných abrazívach alebo o netkaných abrazívnych nástrojoch, hovoríme o tom istom – o netkaných abrazívach. Základom je „pavučina“ z nylonových vlákien, ktorá pri stlačení pripomína špongiu. Vlákna sú zvyčajne nylonové, nie sú utkané (odtiaľ názov nonwoven – netkané), ale navzájom spojené syntetickými živicami a impregnované brúsnym zrnom. Typ brusiva môže byť rôzny, najčastejšie sa používa oxid hlinitý – korund. Takto vzniká trojrozmerný brúsny materiál, ktorý má dôležité vlastnosti: je poddajný, prispôsobí sa obrobku a má dlhú životnosť.

Obr. 1. Makrofotografia netkaného abrazívneho materiálu

Princíp brúsenia

Trojrozmerná sieť vlákien sa správa ako špongia – po zatlačení prstom a následnom uvoľnení sa vracia do pôvodného tvaru. Práve toto umožňuje, aby sa brusivo lepšie prispôsobilo povrchu a to bez toho, aby spôsobilo chyby pri brúsení. Aj pre tieto vlastnosti sú netkané abrazíva vynikajúcou voľbou na čistenie a prípravu povrchu, ako aj na dokončovacie operácie, ako je odihlovanie, leštenie a dekoratívne finálne práce.

 

Hoci sú netkané abrazívne nástroje mimoriadne všestranné, nie sú optimálnou voľbou na odstraňovanie hrubých povrchových nerovností. Sú účinné na nehrdzavejúcu oceľ, štandardnú a legovanú oceľ, neželezné materiály a ich zliatiny, výborné sú na hliník, titán, sklené vlákna, plasty a dokonca aj na drevo.

Obr. 2. Príklad opracovávania povrchu

 

Brúsne kotúče s lamelami z netkaných abrazív

Jedným z najužitočnejších nástrojov pre brúsenie je populárny lamelový brúsny kotúč. Brúsne pásy, z ktorých sa lamelové brúsne kotúče vyrábajú, majú brúsnu plochu z korundových, zirkónkorundových alebo keramických zŕn rôznej zrnitosti, najčastejšie v rozsahu od P40 (drsný) po P120 (jemný).

Namiesto takýchto brúsnych pásov sú použité pásy z netkaných abrazív. Odlišné sú v tom, že na prvý pohľad sú podstatne hrubšie a je ich oveľa menej.

Obr. 3. Brúsny pás a hotový lamelový kotúč

Ako používať lamelové kotúče s lamelami z netkaných abrazív

Na dosiahnutie žiadaného výsledku povrchovej úpravy obrobku máme v rukách tri premenné:

  1. Výber varianty nástroja: s hrubým, stredne hrubým alebo jemným brúsnym zrnom
  2. Zmena rýchlosti otáčok nástroja
  3. Zmena prítlačnej sily pri obrábaní

 

Varianty nástroja

Najviac používaný rozsah umožňuje voľbu medzi hrubým, stredne hrubým a jemným prevedením brúsneho rúna. Pravda, jednotliví dodávatelia môžu mať širšiu škálu – extra hrubé alebo extra jemné, dokonca aj „mikro“ jemné. Avšak vzhľadom na ďalšie dve premenné, ktoré máme k dispozícii (tlak a rýchlosť), si vystačíme s tromi základnými. Tie ľahko rozpoznáme podľa farby: hrubý je hnedý (červenohnedý), stredne hrubý červený (vínovo červený) a jemný modrý (modrozelený).

V tejto súvislosti je nutné povedať, že keď pri štandardných lamelových kotúčoch považujeme zrnitosti P60 až P80 za stredné, pri rúnových sú takéto zrnitosti považované za hrubé.

Obr. 4. Non-woven brúsne pásy

 

Obr. 5. Zľava: hrubé, stredné a jemné brúsne kotúče

Otáčky nástroja

Otáčky určujú pracovnú rýchlosť nástroja pri obrábaní. Lamelové kotúče s lamelami z netkaných abrazív najpoužívanejšieho priemeru 125 mm sú najúčinnejšie v rozmedzí otáčok od 3.000 do 9.000 ot./min. Opäť je voľba otáčok závislá od materiálu obrobku a požadovanej povrchovej úpravy. Nižšie prevádzkové rýchlosti sú vhodné na čistenie, vyššie sú lepšie na leštenie. Aj z tohto dôvodu je nevyhnutné používať pri práci uhlovú brúsku s nastaviteľnými otáčkami – môžeme ľahko zvoliť rýchlosti vhodné na čistenie alebo leštenie.

 

Prítlačná sila

Trojrozmerná štruktúra netkaných abrazívnych nástrojov nepotrebuje silný prítlak. Doporučujeme prítlak v rozmedzí od 1,5 do 3 kg. Vyšší prítlak neurýchli prácu, spôsobí iba predčasné opotrebenie nástroja. Na odstraňovanie otrepov a leštenie tvrdých materiálov používame väčšie tlaky, pre dekoratívne dokončovacie práce pritláčame uhlovú brúsku iba zľahka.

Záver

Nástroje z brúsneho rúna sú veľmi dobrým doplnkom pre každého, kto používa stmelené (bonded) abrazívne nástroje a nástroje s brusivom na podložke (coated). Abrazívne zrno je rovnomerne rozptýlené v celej nylonovej tkanine, čo zabezpečuje nepretržitý „prísun“ nového zrna, nahrádzajúceho opotrebované zrno. Pri správne zvolených otáčkach a prítlaku umožňujú dosiahnuť konzistentnú, rovnomernú povrchovú úpravu s minimálnym zafarbením obrobku.

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN
https://www.nortonabrasives.com/en-us/resources/expertise/how-choose-and-use-non-woven-abrasives
https://www.3m.com/3M/en_US/p/d/b40065088/
https://g-wendt.com/en/all-products/nonwoven-abrasive-and-coated-abrasive/


Recenzie článku Pridať recenziu

  1. Jakub

    široká škála použitia

  2. Pavol Rattár

    Zaujímavý nástroj. Mnoho oblastí použitia.

Ďalšie články

Správny vrták pre perfektný závit

Narezať závit nie je žiadna veda, pokiaľ dodržíte niekoľko dôležitých zásad. Jednou z nich je správny priemer vrtáka. Aby sme Vám to uľahčili, máme pre Vás trochu teórie a praktickú tabuľku priemeru vrtákov pre jednotlivé závity.

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.