Nie ste prihlásený
Prihlásenie Registrácia

Čo je správne: rázový skrutkovač alebo uťahovač?

„Podaj mi vŕtačku a dvadsiatku vrták,“ hovorí otec synovi. Syn často pomáha otcovi pri montáži drevených terás a tak bez zaváhania podáva otcovi akumulátorový skrutkovač s upnutým vrtákom do dreva požadovaného priemeru. 18 V akumulátorový skrutkovač s uťahovacím momentom 60 Nm si s otvorom priemeru 20 mm do smrekového hranola 150 x 150 mm hravo poradí. „Podaj mi uťahovačku a dva vruty,“ zaznie o pár minút otcova požiadavka. Syn vyberie z montážneho kufríka dva vruty, na okamih sa zarazí a vyberie z kufríka akumulátorový rázový skrutkovač a podáva to otcovi. Zaváhanie nespôsobilo to, že by nevedel čo má otcovi podať, vie, že 10,8 V „rázová uťahovačka“ HERMAN AXI-1080 so silou 100 Nm presahuje požiadavky na zaskrutkovanie vrutov 8 x 200 mm do hranola. Zaskočilo ho niečo iné. Keď bol predchádzajúci deň v pneuservise, mechanik tiež pracoval s rázovým uťahovačom, no vyzeral inak.
Tak ako to s tými „uťahovačkami“ vlastne je? Čo je rázový uťahovač a čo rázový skrutkovač?

Zatiaľ čo mnoho ľudí používa názvy rázový uťahovač a rázový skrutkovač zameniteľne, v skutočnosti ide o odlišné náradie. Obe sú navrhnuté tak, aby generovali vysoký krútiaci moment prostredníctvom „rázov“, ale každý z nich je navrhnutý pre iné pracovné operácie.

Aký je teda rozdiel medzi rázovým uťahovačom a rázovým skrutkovačom?

Náradia s rázovou prevodovkou sú efektívne pre povoľovanie alebo doťahovanie skrutiek alebo matíc, ktoré vyžadujú „väčšiu silu“. Rázová konštrukcia poskytuje vyšší krútiaci moment, ktorý je silnejší ako má bežný skrutkovač. Rázová prevodovka (obr. 1) využíva pre svoju činnosť motor (1) a pružinu (2) na zrýchlenie rotujúcej hmoty (kladiva) (3), ktorá naráža na výstupný hriadeľ (voláme ho tiež nákova) (4).

Náradie bez zaťaženia má plynulý chod bez produkovania rázov, tieto začínajú až po prekonaní nastavenej záťažovej hodnoty. Podrobný princíp fungovania rázovej prevodovky si môžete prečítať tu.

Rázový uťahovač ako aj rázový skrutkovač vyzerajú veľmi podobne a pracujú na rovnakom princípe. V žiadnom prípade ale nie sú totožné ani zameniteľné. Sú určené pre úplne iný charakter pracovných operácií. Často sa tieto dva pojmy zamieňajú, resp. používajú súčasne.

Obr. 1. Rázová prevodovka

Obr. 1. Rázová prevodovka

Dezinformácie vznikajú už pri samotnom preklade anglických slov „impact wrench“ a „impact driver“. Prekladajú sa ako rázový uťahovač v obidvoch prípadoch, a to aj v takých jazykoch ako je nemecký jazyk, kde sme zvyknutí na presnú terminológiu. Aj tu sa totiž „impact wrench“ a „impact driver“ prekladá jedným slovom ako „Drehschlagschrauber“.

Animácia: Princíp fungovania rázového skrutkovača

Ako ich rozlíšiť

Obr. 2. Rázový skrutkovač (A), rázový uťahovač (B) a kombinované uchytenie (C)

Obr. 2. Rázový skrutkovač (A), rázový uťahovač (B) a kombinované uchytenie (C)

Rozdiel medzi jednotlivými druhmi náradí je pritom veľmi jednoduchý. Stačí sa pozrieť na upínanie nástroja a podľa jeho ukončenia je jasné, o aký druh sa jedná.

Rázový skrutkovač – uchytenie nástroja tvorí 1/4“ (6,35 mm) vnútorný šesťhran (obr. 2 A). Napríklad skrutkovač HERMAN AXI-1080. Pracovným nástrojom týchto náradí sú prevažne skrutkovacie bity alebo vrtáky s príslušnou stopkou.

Rázový uťahovač – uchytenie nástroja tvorí vonkajší 1/2" štvorhran (obr. 2 B). Pracovnými nástrojmi sú len nástrčné kľúče.

Rázový skrutkovač/uťahovač – uchytenie nástroja tvorí kombinácia 1/4“ (6,35 mm) vnútorný šesťhran a vonkajší 1/2“ štvorhran (obr. 2 C). Pracovné nástroje tvoria skrutkovacie bity, ako aj nástrčné kľúče. Takéto kombinované prevedenie je zriedkavé a málo výrobcov ho ponúka. Typickým predstaviteľom je rázový skrutkovač/uťahovač HERMAN AXI-1801 a dva modely nájdete aj v ponuke BOSCH.

Aby sme si urobili predstavu o rozmeroch jednotlivých štvorhranov, obr. 3. zobrazuje jednotlivé rozmery v mierke.

  • 1“ vonkajší štvorhran – profesionálne nasadenie pre mimoriadne veľké skrutky a spoje (nástrčné kľúče majú veľkosť od 41 do 80 mm)
  • 3/4“ vonkajší štvorhran – profesionálne použitie v autoservisoch pre nákladné autá, poľnohospodárske stroje, autobusy, vlaky a pod. (nástrčné kľúče zvyčajne od 18 do 50 mm)
  • 1/2“ vonkajší štvorhran – veľkosť pre bežné pracovné operácie, domácu dielňu a výmenu kolies osobných automobilov (nástrčné kľúče zvyčajne od 8 do 36 mm)
  • 3/8“ vonkajší štvorhran – pre menšie uťahovače, vhodné pre domáce použitie (nástrčné kľúče majú spravidla rozmery od 6 do 24 mm a jedná sa o najuniverzálnejšiu a tiež najrozšírenejšiu sadu)
Obr. 3. Porovnanie veľkostí štvorhranov

Obr. 3. Porovnanie veľkostí štvorhranov

Určenie a doporučené pracovné operácie

Rázový skrutkovač je určený pre málo až stredne náročné upevňovacie práce, ako je montáž drevených konštrukcií, oplechovanie budov a pod. Rázové skrutkovače, aj keď nie sú primárne určené pre tento účel, môžu tiež vyvŕtať otvory pri použití vrtákov s kompatibilnou stopkou - spravidla 1/4“ (6,35 mm) šesťhran.

Rázový skrutkovač/uťahovač sa skôr hodí pre náročné upevňovacie práce, montáž striech a pod. a pre menej náročné povoľovanie a uťahovanie skrutiek alebo matíc.

Rázový uťahovač bez problémov zvládne aj stredne ťažké až ťažké povoľovanie alebo uťahovanie. Typickým príkladom je uťahovanie/povoľovanie veľkých skrutiek na kolesách automobilov, závesov kolies, potrubí, koľajníc a pod.

Hmotnosť

Ako už bolo spomenuté, konštrukcia rázových náradí je veľmi podobná. Veľkosť momentu je podmienená otáčkami, silou „vratnej“ pružiny, ale najpodstatnejšou časťou je hmotnosť rotujúceho „kladiva“. Rázové skrutkovače sú preto omnoho ľahšie ako rázové uťahovače. Už samotný vzhľad náradia napovedá, čo môžeme od náradia očakávať. Rázové uťahovače oproti rázovým skrutkovačom majú omnoho masívnejšiu a samozrejme aj ťažšiu prevodovku. Rázový skrutkovač/uťahovač HERMAN AXI-1801/18 V – má uťahovací moment 210 Nm pri hmotnosti náradia 1,0 kg. Táto hodnota uťahovacieho momentu je viac než dostatočná pre montážne práce. Rázový uťahovač, ktorý má veľkosť uťahovacieho momentu 1355 Nm, má hmotnosť 1,8 kg - čo je skoro dvojnásobok! Silu takého uťahovača však nevyužijeme pri montáži krovu a práca vo výške s takým ťažkým náradím nie je vôbec pohodlná.

Zdroj pohonu

Pneumatické/vzduchové uťahovače sú poháňané stlačeným vzduchom. Aby fungovali, musia byť pripojené vzduchovou hadicou ku kompresoru.

Elektrické uťahovače sú poháňané elektrickou energiou zo siete. Ich použitie je teda viazané na priestor v dosahu elektrickej siete.

Akumulátorové uťahovače ako zdroj energie využívajú akumulátor. Sú medzi užívateľmi veľmi populárne, pretože vďaka akumulátoru nie sú odkázané na externý zdroj energie. Ich prednosťou je ľahká konštrukcia a pohodlné používanie. Limitujúcim faktorom môže byť ich výkon a kapacita akumulátora. Je dobré mať v zálohe náhradný akumulátor.

Obr. 4. Akumulátorový rázový skrutkovač/uťahovač AXI-1801

Obr. 4. Akumulátorový rázový skrutkovač/uťahovač AXI-1801

Obr. 5. Aku rázový skrutkovač AXI-1800 pri práci

Obr. 5. Aku rázový skrutkovač AXI-1800 pri práci

Hydraulické uťahovače patria k najvýkonnejším zo všetkých. Sú poháňané hydraulickou kvapalinou pod vysokým tlakom a používajú sa v priemyselných podmienkach.

Bity/nástrčné kľúče pre rázové náradie

Pri použití rázového náradia treba myslieť na použitie príslušenstva, ktoré je pre konkrétny druh pracovnej operácie určený. Odporúča sa používať bity určené pre rázové náradie.

Obr. 6. Sada nástrčných kľúčov pre rázové náradie

Obr. 6. Sada nástrčných kľúčov pre rázové náradie

Obr. 7. Sada skrutkovacích bitov pre rázové náradie

Obr. 7. Sada skrutkovacích bitov pre rázové náradie

Krútiaci moment

Krútiaci moment vyjadruje silu, ktorú dokáže náradie vygenerovať. Čím je hodnota krútiaceho momentu vyššia, tým pohodlnejšie sa Vám bude pracovať. Niekedy však nemá zmysel mať uťahovač s krútiacim momentom 2200 Nm, pokiaľ nepotrebujete demontovať kolesá z nákladného vozidla.

Ideálne je zvoliť si náradie s uťahovacím momentom vhodným pre konkrétne práce, ktoré budete s náradím vykonávať. Hodnota uťahovacieho momentu rázových uťahovačov je vyššia od rázových skrutkovačov. Vyplýva to z ich určenia. Hodnota momentu uťahovačov je od cca 600 Nm do niekoľko tisíc Nm (pri hydraulických). Hodnota momentu rázových skrutkovačov je do cca 300 Nm.

Výhody

Rázové uťahovače sú mimoriadne pohodlné pre používanie. Vo väčšine prípadov vyžadujú malé alebo žiadne predbežné nastavenie a možno ich použiť okamžite bez potreby mimoriadnej zručnosti. Sú ľahké, vďaka čomu sa s nimi v porovnaní s iným elektrickým náradím ľahko manipuluje. Ich tvar je tiež veľmi ergonomický a pohodlný ako pre profesionálnych mechanikov, tak aj pre domácich majstrov. Sú dostatočne výkonné pre väčšinu praktických účelov. Umožňujú používateľovi ľahko upevniť alebo uvoľniť aj tie najväčšie matice alebo skrutky. Pre náročné aplikácie sú skvelou voľbou, pretože produkujú značný krútiaci moment a zároveň Vám umožňujú kontrolovať, akú silu použijete.

Nevýhody

Rázové uťahovače nie sú vhodné pre všetky aplikácie. Môžu spôsobiť poškodenie spojovacích prvkov, ktoré nie sú dostatočne pevné, preto by sa nikdy nemali používať na uťahovanie malých skrutiek. Náradie je jednoúčelové, dá sa s ním len skrutkovať. Aj keď niektoré modely majú funkciu vypnutia rázov a teda je možné nimi aj vŕtať s použitím vhodného príslušenstva. V súčasnej dobe už existujú vrtáky, ktoré majú stopku s ukončením 1/4“ (6,35 mm) vonkajší šesťhran a je možné ich do tohto náradia upnúť.

Záver

Pochopenie rozdielu medzi rázovým uťahovačom a rázovým skrutkovačom je kľúčové. Výber správneho náradia pre konkrétnu pracovnú operáciu zabezpečí efektivitu, presnosť ako aj bezpečnosť obsluhy.

Kľúčové slová: rázový skrutkovač, uťahovač, uťahovák, uťahovačka, povoľovanie, uťahovanie, skrutkovanie

Zdroje:
Interné technické a školiace materiály spoločnosti HERMAN


Získať kupón v hodnote 10 € je jednoduché:

1. Ohodnoťte článok
Pridať recenziu

2. Odpovedzte správne na otázky z článku
Spustiť kvíz

Recenzie článku

  1. Ján Francisci

    Rázový skrutkovač je velká pomoc hlavne pre tesárov.

  2. TT

    Celkom zaujimave, nikdy som sa nad tym takto nezamyslel...

  3. Ivan kormaník

    Jednoducho a zrozumiteľne napísaný článok ako aj odborne.

  4. Franto

    Skvely článok. Rozdiely som sice poznal ale je to dobre spracované a napisane :)

Ďalšie články

Flexa alebo flexka?

Pravdepodobne najrozšírenejšie elektrické ručné náradie – uhlová brúska, sa familiárne nazýva rôznymi menami. Odkiaľ pochádza zaužívaný výraz flexa alebo flexka?

HERMAN - Slovenská značka svetovej kvality

História spoločnosti Herman Slovakia Production s.r.o. sa začala písať pred 30 rokmi. Jej zameranie však bolo úplne iné, ako ho poznáme dnes. V roku 1992 v skromných priestoroch začala firma s predajom elektrotechnických súčiastok, ktorých bol v tom čase na trhu nedostatok.

Zvoľte si Vašu krajinu
Zvoľte krajinu, kam chcete doručiť Vašu objednávku.
×